Нестабилността на пазарите достигна кризисните нива

Индексът на пазарната волатилност CBOE е достигнал най-високите си нива от пика на дълговата криза в еврозоната, съобщава Wall Stret Journal. Показателят отразява покачващата се несигурност и страховете на пазарите от нестабилния растеж на глобалната икономика, ескалиращите военни конфликти в различни точки на света и епидемията от ебола.

Напомняне за кризата

Индексът, известен също като VIX, достигна 24.64 пунтка във вторник – ниво, виждано последно през юли 2012 г. Показателят се е повишил с 80% от началото на годината и с 50% от началото на октомври. Индексът е на двойно по-високо ниво от тазгодишното дъно от 10.28 пункта, постигнато през юли. Освен това се задържа над средното си ниво за последните 20 години от около 20 пункта. Индексът VIX се изчислява на основата на цените на опциите, свързани с акциите от индекса S&P 500.

„Това ни връща към лошите дни от 2012 г., когато оцеляването на еврозоната бе под въпрос. Фундаментите на икономиката са значително по-слаби, отколкото преди няколко месеца. Заедно с проблемите в еврозоната и загубата на инерция на китайската икономика това помрачава настроенията на пазара“, заявява Петър Дикстън, икономист в лондонското звено на Commerzbank. „Очакванията, които имахме в началото на годината, не се оправдават и това допълнително влошава картината“, добавя той. „Сега наблюдаваме пазарните сътресения, които очаквахме през лятото на миналата година“, отбелязва от своя страна Алберти Гало, макростратег в RBS.

Във вторник лошите новини за икономиката бяха допълнени с неочаквано силен спад на инфлацията във Франция и Испания, както и поредното влошаване на германското икономическо доверие. През миналата седмица Международният валутен фонд понижи прогнозите си за глобалния растеж през тази и следващата година.

Ефектът от ебола

Опасността от потенциално разпространение на епидемията от вируса ебола също предизвикват шокови вълни на капиталовите и суровинни пазари и повишават индекса VIX, отбелязва Диксън. Епидемията взе над 4000 жертви в в Западна Африка, а тази седмица бе регистриран първия смъртен случай в Германия. Първите икономически ефекти от епидемията се усещат от някои минни компании, чиито пътища за доставки са блокирани заради карантината в някои части на Африка.

Цената на какаото поскъпна рязко, което се отрази негативно на акциите на компании като Barry Callebaut – най-големият преработвател на суровината, както и на лидера на хранителната индустрия Nestlе. Брегът на слоновата кост и Гана произвеждат около 60% от какаовите зърна в световен мащаб и макар епидемията още да не е достигнала до тези територии, страховете за това се увеличават. Акциите на туристическите и транспортните компании също поевтиняват, като най-силно са ударени операторите на круизни кораби и авиопревозвачите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *