Неудържимият пазар на дълг за 100 трилиона долара обърка инвеститорите

Ненаситното търсене на облигации превърна в безполезни използваните модели за оценка на риска по дълга.

През миналия месец от Федералната резервна банка на Ню Йорк промениха параметрите за определяне на относителната доходност на облигациите, отхвърляйки събирани в продължение на три десетилетия данни за оценки за пазарните цени, съобщаваBloomberg.Според анализатори от Bank of America Corp. системата за оценка на рисковите премии по дълга не работи от март насам.

След безпрецедентните програми за стимули на Федералния резерв и другите централни банки, традиционните модели изглежда безполезни. Както инвеститорите, така и анализаторите са принудени да променят своето разбиране за евтини и скъпи книжа, тъй като глобалният пазар за облигации надхвърли 100 трлн. долара.

Докато водещите икономики в света се борят за растеж, а инфлацията изглежда замряла, най-голямото рали на облигациите от десетилетие насам изглежда нелогично.

Откакто Фед започна да намалява обема на своята програма за количествени улеснения на стойност 85 млрд. долара на месец, икономистите прогнозират ръст на лихвите нива по дълга, вследствие на затягането на паричната политика.

Вместо това, на фона на дефлационните процеси в глобален мащаб и напрежението, свързано с кризата в Украйна, възвращаемостта на облигациите в световен мащаб нарасна до рекордните от 2003 г. 3.89%, по данни на Bank of America Merrill Lynch. Поскъпването на дълга доведе до спад на доходността по американските държавни книжа с 10-годишен падеж с повече от 50 базисни пункта, до 2.48%, като това е най-бързото им рали от 1995 г. насам. Разходите за заемане на най-рисковите компании в САЩ пък намаляха до средно 5.94% през миналата седмица, което е рекордно ниско ниво.

Много от инвеститорите са учудени до каква степен очакванията се разминават с реалността на дълговите пазари.

Привидно неудържимото рали на дълга доведе до преоценка на финансовите инструменти на пазарите.

Въз основа на стария модел, последно актуализиран на 31 март, рисковата премия по 10- годишните облигации би била 0.25 процентни пункта, в сравнение с 0.96 процентни пункта при сегашната методология. От Bank of America коментират, че са вече спрели да гледат на разликата между цената на лихвените суапове и доходността на американския държавен дълг като мярка за лихвения риск.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *