Нещо повече за новия закон за потребителския кредит

От 12 май 2010 г. влезе в сила нов Закон за потребителския кредит. Законът въвежда в българското законодателство изискванията на новата Директива 2008/48/ЕО относно договорите за потребителски кредити.
ЗА КОИ КРЕДИТИ СЕ ПРИЛАГА ЗАКОНЪТ
· потребителски кредити в размер от 400 до 147000 лв.
· договори за лизинг, които предвиждат възможност за закупуване на стоката;
· предвидена е специална уредба за овърдрафтите*;
· Въпреки че като цяло законът не се прилага спрямо ипотечни кредити, той въвежда определени изисквания и за този вид договори.
При ипотечните кредити кредиторите са задължени да предоставят преддоговорна информация в определен обем, макар и не в стандартна форма като при потребителските кредити. Новите изисквания на закона са задължителни спрямо рекламите на ипотечни кредити и проверката и оценката на кредитоспособността на потребителя.
*“Овърдрафт“ е кредит, при който е предвидена възможност потребителят да ползва средства, които надвишават наличността по разплащателната му сметка.
ЗА КОИ КРЕДИТИ ЗАКОНЪТ НЕ СЕ ПРИЛАГА
· потребителски кредити в размер под 400 лв. и над 147000 лв.
· кредити, предлагани на ограничен кръг лица (кредити, предоставяни от работодатели на работници и служители, студентски кредити, кредити, предоставяни от взаимоспомагателни каси и кооперации на техните членове);
· потребителски кредити, предлагани при условия, по-благоприятни от пазарните, при които не се начислява лихва или други разходи, и кредити със срок по-кратък от три месеца;
· заеми, предоставени от заложни къщи;
· други изключения – договори, които не могат да бъдат определени като потребителски кредити – например лизинг, без клауза за изкупуване.
КОИ СА СТРАНИТЕ ПО ДОГОВОРИ ЗА ПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТ
· Потребител – всяко физическо лице, нетърговец.
· Кредитор – всяко физическо или юридическо лице, което по занятие се занимава с предоставяне на кредити– банки, небанкови финансови институции, лизингови дружества и други лица, предоставящи потребителски кредити.
КАКВИ НОВИ ИЗИСКВАНИЯ ВЪВЕЖДА ЗАКОНЪТ
· предоставяне на преддоговорна информация на потребителя във формата на Стандартен европейски формуляр;
· право на отказ на потребителя от сключен договор за кредит в рамките на 14 дни от датата на сключването му;
· задължение за оценка на кредитоспособността на потребителя;
· нови изисквания към рекламата на потребителски и ипотечни кредити;
· в договора се разширява обхватът на задължителните елементи, като например се включва важно изискване към кредитодателя, когато лихвата е плаваща, да посочва изрично условията, при които тя ще се променя в бъдеще.
ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ПРЕДДОГОВОРНА ИНФОРМАЦИЯ НА ПОТРЕБИТЕЛЯ ВЪВ ФОРМАТА НА СТАНДАРТЕН ЕВРОПЕЙСКИ ФОРМУЛЯР
Предназначението на този формуляр е да даде възможност на потребителя да обмисли условията по предлагания кредит и въз основа на данните във формуляра да прецени доколко предлаганият кредитен продукт е подходящ за него. Всички кредитори са длъжни да предоставят стандартен европейски формуляр по определен образец, който има за цел да позволи на потребителите лесно да сравняват условията по предлаганите на пазара потребителски кредити.
Информацията във формуляра се предоставя по ясен и разбираем за потребителя начин с еднакъв шрифт. Сред най-важните елементи на съдържанието са:
· максимален размер на кредита или искана сума;
· информация кога и как ще се получат парите;
· срок на договора;
· размер и брой на погасителните вноски;
· обща сума за връщане;
· обезпечение;
· лихвен процент – дали е фиксиран или променлив (плаващ);
· годишен процент на разходите (ГПР).
ГПР е индикатор за реалната цена на кредита, позволяващ обективно сравняване на разходите по кредитите. Това е най-точният показател, който може да се използва за сравняване цената на два кредита и включва дължимата за връщане от потребителя главница, заедно с всички разходи – преки и косвени, лихви, такси, комисиони и др. Изчисляването на ГПР се извършва по формула от кредиторите и се изразява в процент.
Потребителят няма право да се откаже от правото си да се запознае с предоставяната от кредитора преддоговорна информация.
Подобен стандартен формуляр за преддоговорна информация се предоставя задължително и при овърдрафтите, като разликата му с този за класическия потребителски кредит се е наложила поради спецификата на овърдрафта – неговия кратък срок или дори условие за връщане на кредита.
При ипотечните кредити няма изискване за предоставяне на формуляр, но кредиторите са длъжни да информират потребителя за условията по договора за кредит преди неговото сключване.
По-съществените елементи от тази информация са:
· главница;
· срок;
· размер, брой, периодичност и датите на погасителните вноски
· общата дължима сума за времето на кредита, заедно с лихвите и другите разходи, които могат да възникнат;
· обезпеченията;
· лихвения процент;
· ГПР;
· данни относно евентуално просрочие и някои други задължения.
Потребителят има право да поиска от кредитора да му бъдат разяснени елементи от преддоговорната информация, които не разбира, което да му позволи да прецени доколко предлаганият кредит е подходящ за него.
ПРАВО НА ОТКАЗ НА ПОТРЕБИТЕЛЯ ОТ СКЛЮЧЕН ДОГОВОР ЗА КРЕДИТ
Законът за първи път въвежда правото на отказ при потребителското кредитиране. Правото на отказ представлява възможност до 14 дни след сключването на договора потребителят да се откаже от него. То предоставя още една възможност на потребителя да обмисли решението си за вземане на потребителски кредит.
При упражняване на право на отказ, потребителят е длъжен да:
· изпрати уведомление до кредитора за отказ от сключения договор; както и
· да върне получената сума, заедно с начислената договорна лихва за периода, през който е ползвал отпуснатите му средства, но не по-късно от 30 дни след изпращане на уведомлението до кредитора.
ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ОЦЕНКА НА КРЕДИТОСПОСОБНОСТТА НА ПОТРЕБИТЕЛЯ ПРЕДИ СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР ЗА КРЕДИТ
По силата на новия закон вече всички кредитори са задължени да проучват кредитоспособността на своите клиенти. Потребителите са длъжни да предоставят коректна, точна и пълна информация за финансовото си състояние. Кредиторите ползват за оценка на кредитоспособността и данните за потребителя в информационните бази относно задлъжнялостта.
КАКВИ СА ИЗИСКВАНИЯТА В ЗАКОНА СПРЯМО РЕКЛАМАТА
Новият ЗПК въвежда някои нови изисквания спрямо рекламата.
Задължителните елементи, които трябва да съдържа една реклама, в случай че в нея се посочва лихвен процент или друго число, свързано с разходите по кредита, са следните:
· лихвения процент, фиксиран или променлив и информация за всички разходи по кредита;
· общия размер на кредита;
· ГПР, без кредитите за овърдрафт (за тях не би могло да бъде изчислен);
· срока на кредита;
· цената на стоката или услугата, когато тя се заплаща в брой, както и размера на авансовото плащане, когато кредитът се отпуска под формата на разсрочено плащане на стока или услуга;
· общата сума, дължима от потребителя (главница и лихви), и размера на вноските.
Информацията трябва да е ясна, разбираема, лесна за възприемане и придружена с представителен пример.
С цел да бъде постигната по-голяма прозрачност относно предлаганите условия по кредитите и ограничаване на възможността за разпространение на подвеждащи реклами е въведено изискване определени елементи, ако ги има в писмените реклами за кредити (както потребителски, така и ипотечни), да бъдат предоставяни задължително с еднакъв по размер, вид и формат шрифт. Тези елементи са следните:
· лихвения процент и посочване дали той е фиксиран или е променлив;
· ГПР;
· максималния размер на кредита.
КАКЪВ Е РЕЖИМЪТ НА ПРЕДСРОЧНО ПОГАСЯВАНЕ НА КРЕДИТА ОТ СТРАНА НА ПОТРЕБИТЕЛЯ
Потребителят има право по всяко време изцяло или частично да погаси кредита си.
Кредиторът няма право да събира такса за предсрочно погасяване при договорите за потребителски кредит, уговорени с променлив лихвен процент, и при договорите за кредит под формата на овърдрафт.
Кредиторът може да претендира такса единствено при договорите за кредит с фиксиран лихвен процент в рамките от 1% до 0.5% от предсрочно погасената сума. В тези случаи таксата е до 1%, ако до края на договора остава повече от 1 година, и не повече от 0.5%, ако оставащият период е по-малък от 1 година.
КАКВО МОЖЕ ДА НАПРАВИ ПОТРЕБИТЕЛЯТ, КОГАТО СА НАРУШЕНИ НЕГОВИТЕ ПРАВА И ЗАКОННИ ИНТЕРЕСИ
Ново в закона е и задължението за всички кредитори да разработят вътрешни правила и процедури за подаване на възражения, решаване на спорове и определяне на обезщетения във връзка с жалби на потребители, свързани с отпускането на потребителски кредити, както и да предоставят на потребителите информация за това. Съгласно закона кредиторът е длъжен да се произнесе и да уведоми писмено потребителя за решението си по всяко постъпило възражение във връзка с потребителски кредит в срок до 30 дни от получаването му. В случай че потребителят не получи от страна на кредитора удовлетворение на претенциите си, той може да се обърне към съответния извънсъдебен орган.
Ако потребителят има оплаквания, че кредиторът не изпълнява задълженията си по закона или има съмнение за нередности в договора за кредит, той може да подаде жалба до Комисията за защита на потребителите, включително към регионалните ù дирекции на територията на страната.
Когато потребителят счита, че са нарушени правата му по Закона за потребителския кредит, освен по традиционния ред– пред съд, той може да подаде жалба и пред помирителните комисии към Комисията за защита на потребителите, където би могъл да получи удовлетворение по извънсъдебен ред– чрез споразумение с кредитора. Жалбата пред кредитора не е предпоставка за подаване на жалба и за разрешаване на спора по извънсъдебен ред чрез сезиране на съответната помирителна комисия.
Когато Вашите права по ЗПК са нарушени, Вие може да подадете жалба до Комисията за защита на потребителите чрез интернет страницата на Комисията или чрез офисите на регионалните дирекции на комисията в следните областни градове:
Комисия за защита на потребителите – Централно управление
Адрес: 1000 гр.София, пл.“Славейков“ №4А, ет. 3
тел. 02/980 25 24 begin_of_the_skype_highlighting02/980 25 24end_of_the_skype_highlighting
факс 02/988 42 18
гореща линия 0700 111 22 begin_of_the_skype_highlighting0700 111 22end_of_the_skype_highlighting
e-mail: info@kzp.bg
интернет страница: www.kzp.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *