Неяснота за икономиката понижи европейските борси за четвърта поредна сесия

Основните фондови пазари в Европа отбелязаха четвърти пореден спад във вторник, като паневропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 понижи стойността си с 0,74%, достигайки ниво от 200,20 пункта.
Сред основните губещи се наредиха компаниите, предоставящи комунални услуги – германският енергиен гигант E.ON например загуби над 3%, а акциите на френската Suez паднаха с 3,8 на сто. Компаниите ще бъдат разследвани от Европейската комисия по съмнения за картелни споразумения на родния си и чужди пазари.
На регионално ниво германският DAX падна с 1,15% до 4598 пункта, френският CAC 40 регистрира понижение от 1,09% до 3049 пункта, а британският FTSE 100 отстъпи с 0,19% до 4187 пункта.
Център на търговията в Лондон за втори пореден ден станаха компаниите в недвижимия сектор след повишени прогнози от страна на строителната Persimmon за бъдещите й финансови резултати. Оптимизмът за пазара на недвижими имоти повлия на повечето позиции на фирми от сектора, но общото покачване в цените бе ограничено от спада при някои групи от финансовата и миннодобивната сфера.
След силното си представяне от март насам европейските акции смениха посоката си през последните седмици на фона на нееднозначни данни за развитието на икономиката. Тенденцията продължи и във вторник с оповестяването на изненадващ спад на производствения сектор във Великобритания и същевременно силен ръст на фабричните поръчки в Германия.

Според анализатори на Societe Generale обаче, въпреки несигурността в краткосрочен план, се очаква икономиката да започне да се възстановява през втората половина на 2009 г. Това би успокоило страховете от колапс на корпоративните печалби.
„Трябва да използваме всяко краткотрайно забавяне, за да продължим да увеличаваме инвестициите си в суровини“, казват от Societe Generale, цитирани от MarketWatch.
Според анализ на Morgan Stanley търсенето на суровини ще се засили значително през 2010 г., като ще е движено от инвестиционен, а не потребителски интерес.

Засега енергийният сектор не е на страната на печелившите, като борсовата сесия в САЩ започна негативно за него, както и за транспортните компании. Основните индекси са на отрицателна територия.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *