Не залагайте срещу Уорън Бъфет

Не залагайте срещу Уорън Бъфет, дори когато историята за движението на фондовия пазар е на ваша страна, съветва колумнистът на MarketWatch Марк Хълбърт.

В своя статия на сайта той говори за приятелския облог на инвеститорите Никълъс Варди и Дейвид Ролф. Те се обзалагат за това дали акциите на холдинга на Бъфет – Berkshire Hathaway, ще реализират по-висока доходност от индекса на малките американски компании Russell 2000 в следващото десетилетие. Ролф вярва, че Berkshire ще успее, а Варди – в представянето на малките компании в САЩ.

Резултатите от последните академични проучвания предполагат, че най-вероятният победител ще бъде Ролф. Това може би ви изненадва на фона на тенденцията секторът на малките компании да „бие“ сектора на големите – широко признат модел на фондовите пазари в академичните среди.

Нещо повече, в своя инвестиционен портфейл Berkshire Hathaway изразява ясно предпочитанията си към акциите на големите компании. Тази тенденция дори ще се очертае все повече в бъдеще, имайки предвид огромния размер на компанията на Бъфет.

Според новото проучване на Националното бюро за икономически изследвания на САЩ (National Bureau of Economic Research) със заглавие „Buffett’s Alpha“, публикувано през ноември миналата година, Бъфет изпробва друга трайна тенденция на фондовия пазар, която е още по-силна, отколкото е моделът на малките компании.

Според изследователите става дума за тенденция, при която т. нар. „качествени акции“ (quality stocks) да „бият“ книжата на компаниите от неинвестиционния клас, т.е. с рейтинг „junk”, или „лошите акции“. Tова сравнение се основава на редица фактори, включително рентабилността на компанията, стабилността, скоростта й на растеж и коефициента на изплащане на дивидентите.

Колко по-силна е тенденцията на качествените срещу некачествените акции в сравнение с тренда при подхода на малките компании?

Според един от авторите на изследването – Андреа Фрацини, първата реализира средна историческа възвръщаемост от 6,6% годишно на рисково коригирана база. За сравнение – малките компании са задминали големите с коригиран спрямо риска марж от 1,3% годишно.

С други думи – Бъфет и Berkshire Hathawayса разбрали как да използват модел на фондовия пазар, който е пет пъти по-печеливш от тенденцията, на която се основава залога на Варди за малките компании. Както казва Фрацини категорично: „Определено бих заложил на Бъфет.“

А какво би станало, ако легендарният инвеститор реши да се пенсионира или по един или друг начин вече не може да управлява Berkshire Hathaway? Въпреки всичко, ако акциите на неговия холдинг се търгуват с прилична „Бъфет премия“, то тяхната цена ще спадне рязко, когато тази премия намалее.

Но принципно проучването предполага още, че няма причини, поради които доброто представяне на Berkshire Hathaway да не продължи и след ерата Уоръф Бъфет.

„Печалбите на Бъфет изглежда не са нито късмет, нито магия, а по-скоро възнаграждение за използването на ливъридж в съчетание с фокуса върху евтини, безопасни и качествени акции“, заключават авторите на „Buffett’s Alpha“.

С други думи възможността Бъфет вече да не управлява Berkshire Hathaway сама по себе си не е причината да залагате, че компанията няма да „бие“ сектора на малките компании в дългосрочен план, завършва статията си колумнистът на MarketWatch Марк Хълбърт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *