Не само банки, но и цели държави могат да фалират

От двигател на икономическия ръст Източна Европа се превърна в икономически буревестник за континента. Това пише Newsweek в материала си Европейският дунавски блус.
Паралелът е зловещ. Тека започва материалът в изданието, като припомня, че през 1931 година, след фалита на виенската финансова институция Creditanstalt, последваха редица фалити, които доведоха до Голямата депресия. Сега историята се повтаря. Отново австрийски банки, включително наследника на Creditanstalt са в центъра на следващия етап от световната икономическа криза.
Последната фаза, която се разразява в централна Европа няма да е толкова разрушителна и със сигурност не е предвестник на нова депресия, но е ясен знак за зловеща криза в развиващите се пазари, пише още в материала.
По време на подем парите се изсипваха в тези пазари, сега по време на рецесия, за първи път от десетилетие не само европейски банки, но и цели държави могат да фалират.
В статията като най-уязвими от кризата се посочват Унгария, Латвия, Румъния, Украйна. Австрия, Гърция, Италия и Ирландия също са застрашени основно заради проблемите в публичните финанси на тези страни. Допълните проблеми с банковата система в тези страни увеличава неспокойството на инвеститорите. Те избягват от еврото, което се понижи с 22 на сто спрямо долара за периода от юли досега.
Толкова лошо, колкото е икономическия спад, е и това, че кризата се превръща в нещо повече – в екзистенциален тест за ЕС. Кризата доведе до увеличаване на пропастта между членовете в Съюза и показа колко зле екипирани са институциите, за да се справят с нея. Въпреки красивите думи за общи решения, всяка страна-членка предпочете да мисли за собственото си спасение. Много западни правителства наредиха на банките си да изтеглят огромни парични фондове от клоновете си в източноевропейските страни.
Налице е опасност от ново разделение на Стария континент. Франция направо започна да затваря свои производства в Източна Европа с цел да спаси много работни места у дома. Миналата седмица директорът на Световната банка Робърт Зелик предупреди, че ако Европа не спре този опасен курс на поведение, това може да предизвика нова трагедия в Европа, под което има предвид опасността от ново разделение на континента на политически и икономически блокове, при това цели 20 години след падането на Берлинската стена.
Припомня се и това, че в края на миналата седмица Световната банка и няколко големи европейски инвестиционни банки решиха да отпуснат на източноевропейските страни заеми на стойност 25 млрд. долара, които обаче са крайно недостатъчни. Ако надвият протекционистките мераци на френския президент Никола Саркози, това ще означава почти сигурна смърт на източноевропейския модел за икономически растеж. Друга прогноза на изданието е, че свиването на износа и спирането на притока на външни капитали може да предизвика нова миграционна вълна в Европа от страни като Румъния, България и Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *