Не се връзвайте на розовите прогнози за бъдещето

В сезона на предсказанията сме. Време, в което мнозина се опитват да предрекат какво ни очаква през новата година. Мнозина вече опитаха, като пророчествата им предначертаха розово бъдеще за инвестициите – акциите ще продължат нагоре, достигайки двуцифрени повишения, цената на златото, петрола и останалите стоки ще продължат своя възходящ марш; цените на дълговите книжа ще продължат да се покачват, макар и с по-бавен темп; при недвижимите имоти, където цените падат от месеци, според прогнозите, тенденцията ще се задържи в същия низходящ тренд.

Проблемът на всички тези предсказания е, че не се облягат на комплексни икономически допускания, а са просто екстраполации. Може и да се окажат верни, но в краткосрочен план. В по-дългосрочна перспектива, вариантите са малко по-различни и причината за това е, че повечето активи се търгуват на цени над техните исторически равнища и ефектът на гравитация в икономиката неминуемо ще ги връща около тези исторически равнища.
Становището е на икономиста Шон Тъли, публикувано от Fortune.

Хайде сега да разгледаме по-подробно отделните групи активи и да проследим какви са факторите, които им влияят в по-дългосрочен план, приканва Тъли. При стоките, това са разходите за добив и производство. При акциите – фактор е цената им, умножена по средното ниво на приходите от инвестицията. При недвижимите имоти, цената зависи от стойността на заема, съотнесена към размера на наема.

Балонът при стоките

От 1983 година до 2004 година цената на златото се колебаеше около $ 400 за тройунция. Днес цената е над $ 1 390 или 3.5 пъти над историческите равнища. В същото време цената за добив на злато продължава да е около $ 400. Спекулативното търсене и временните затруднения с доставките, заради технологичния процес в златните мини, са причината цената на благородния метал да скочи толкова много. Вижте колко разпространени станаха автоматите, от които можеш да си купиш злато на кюлчета и рекламите, които примамват хората да си продават бижутата – това са все знаци, които потвърждават тезата, че златото е балон. Оглеждайте се за рязък спад при златото, среброто и медта. Останалите метали неминуемо ще го последват.

Ценни книжа

Най-верният лакмус, който ще ви каже дали цената на акциите е висока или ниска, е съотношението цена/печалба, въведена от икономиста Робърт Шилер. Той разделя цената на компаниите в индекса S&P на печалбата, коригирана с нивото на инфлация за десетгодишен период от време. Шилер обаче не прави грешката да обявява акциите за евтини, ако печалбата се окаже необичайно висока.

Днес неговата пропорция показва ниво от 22.7, което с 40% над средното ниво от 16. Ако акциите продължат да поскъпват, те просто ще се окажат още по-надценени, отколкото са днес. Сигналът, който иаме е, че ще последва спад и единственият въпрос е „Кога?“.

Да погледнем и дълговите книжа – облигациите. Доходността по 10-годишните съкровижни ДЦК T- bonds се покачи от 3% през декември на 3.49%, което е аларма за повишаващия се риск. Цените на 10-годишните T-bonds има накъде да падат. Ако доходността се върне до историческото й равнище от 6%, то цените на T-bonds ще падне с 20%.

Цените на жилищата

Вярвате ли или не, но има един актив, който не е надценен и това е така в много градове в щатите. Това са жилищата. Понижението от 30%, регистрирано в цялата страна спрямо пика от 2006 година доведо до това, че цената на това да притежаваш дом се изравни с цената на това да живееш в него под наем. Спадът на цените на повечето пазари е вече поизчерпан или почти към края си и ако това не се сбъдне, то всяка сделка в сектора при поредното понижение, ще се окаже супер изгодна.

Това не означава обаче, че цените на имотите ще се покачва! Това просто е сигнал, че жилищата струват точно толкова, колкото трябва и че е настъпило перфектното време да се прехвърлиш от ролята на наемател в ролята на собственик.

Мрачната икономика

Много е трудно да се предсказва какво точно ще видим като икономическа политика занапред. Промените там може да не засегнат здравето на икономиката през тази година или пък през следващата, но могат съществено да повлияят на бъдещето.

През 1979 година, когато инфлацията се надигаше значително, Федералният резерв на САЩ разполагаше с евтини пари, с които се бореше срещу ръста на безработицата. Тогава легендарният австрийски икономист Хайек се изказа, че тази практика няма да доведе до просперитет, а до още по-голяма инфлация.

Всъщност Хайек не позна. Три месеца по-късно Пол Волкър стана шеф на ФЕД, а през следващите години инфлацията бе потушена. Дали обаче тази прогноза няма да се окаже, че е вярна, но за друг момент от бъдещето, например това, в което живеем ние сега?

Fortune

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *