Нигерийски бунтовници разрушиха тръбопровод на „Роял дъч шел“

Движението за освобождение на делтата на Нигер (ДОДН) съобщи, че негови бойци са нападнали и повредили тръбопровод на петролната компания „Роял дъч шел“ при последното си нападение в „тоталната война“, която водят срещу петролните компании и нигерийската армия.
Това е първото нападение на нигерийските бунтовници извън щата Делта, след като миналия месец нигерийската армия предприе най-мащабната офанзива срещу тях от години. ДОДН съобщиха по имейл, че са използвали мощни експлозиви, за да разрушат голям петролопровод на „Роял дъч шел“. Засега информацията не е потвърдена от независими източници.
Нападенията на бунтовниците доведоха до спад на производството на суров петрол в Нигерия с една пета през последните три години. В понеделник ДОДН заплаши, че ще разшири обхвата на своите нападения в делтата на река Нигер и срещу офшорни петролни платформи. Ударите на бунтовниците през последните няколко седмици предизвикаха спад в продукцията на петрол в Нигерия със 100 000 барела на ден. Нигерия е най-големият производител на петрол в Африка.

ДПА
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *