„Никкей“: Японци правят слънчева електроцентрала в Ямбол

Eдна от най-големите слънчеви електроцентрали в България ще бъде изграденаот съвместно предприятие между компаниите „Тошиба“ и „Токийска електроенергия“ със съдействието на японското правителство. Електроцентралата ще бъде построена в Ямбол до март 2012 на цена над 100 милиарда йени (1,2 милиарда долара), съобщи японският ежедневник Никкей.
С използването на японската технология, нашата страна цели да осигурява 16% от електропотреблението си от възобновяеми енергийни източници до 2020, спрямо около 7% в момента.Японските инвеститори ще осигурят около 50 милиарда йени.
Министъррът на японската икономика и индустрия Банри Кайеда и българският министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков ще се споразумеят да подкрепят консорциума на среща в началото на следващата седмица,прогнозира Никкей.
„Вярно е, че „Тошиба“ провежда различни дейности по развиването на слънчевата електроенергия в България, но не можем да коментираме по специфичен въпрос и още нищо не е решено,“ заяви говорител на фирмата.
Централата ще стартира с капацитет от около 50 мегавата, като той ще бъде увеличаван постоянно до250 хиляди киловата за 5 години, съобщава финансовият ежедневник.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *