Никой не вижда смисъл да подава сигнали за корупция в България

Седемдесет и два процента от българите, участвали в световно проучване за това кои сектори и институции са най-засегнати от корупция, не виждат смисъл от подаването на сигнали за корупция. Това съобщиха от Асоциацията „Прозрачност без граници“ – българският клон на международната организация Transparency International.
Общо 12% от анкетираните съобщават, че се страхуват да дават сигнали поради опасност от репресивни мерки спрямо тях.
Изследването се е състояло в 69 държави по света в периода октомври 2008 г. – февруари 2009 г.
Като най-корумпирана институция българите определят съдебната система, като са я оценили с индекс 4,5. Най-критичната точка на корумпираност се определя с индекс 5, а най-ниската – с 1.

България е единствената страна от Европейския съюз (ЕС), която определя съдебната си система за най-корумпираната институция. Средно за страните от ЕС като най-засегнати от корупция се определят политическите партии с индекс 3,7, следвани от парламента, публичната администрация и бизнеса.
Според изследването най-много от анкетираните български граждани са платили подкуп на полицията – 19%. Общо 10% са посочили, че са давали подкуп на длъжностни лица от съдебната система, а 7% са платили подкуп на служители на земеделските служби.
От 2007 г. насам се увеличава скептицизмът на българските граждани относно ефективността на антикорупционните политики на правителството. През 2007 г. 30% от анкетираните са посочили, че тази политика е неефективна, а през 2009 г. техният процент се е увеличил на 36 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *