Никой не обича Android

Интернет гигантът Google е в странна ситуация. Услугите на компанията се използват от огромен брой потребители и фирми, а приходите продължават да растат. Мобилната платформа Android пък е най-популярната в света и на нея разчитат както водещи производители като Samsung и Sony, така и огромен брой по-малки компании. В същото време парадоксът е, че голяма част от тях също така недоволстват от зеленото роботче.

Причината не се крие в някакъв проблем в платформата. Поне не от гледна точка на функционалността й. Но голямата й популярност сред потребителите прави производителите на устройства зависими от Google. Факт, от който гигантът може само да се възползва. Същевременно никоя компания не иска да е зависима от трети лица, били те и големи партньори като Google. За тяхно съжаление прекъсването на тази зависимост се оказва много по-трудно от очакваното. Към третото тримесечие на 2014 г. само Samsung например държи около 25% от пазарния дял при смартфоните по данни на анализаторите от Canalys. Практически всички използват Android.

В търсене на алтернативи

Корейският гигант не крие желанието си да намали зависимостта си от Google. Вече трета година компанията разработва своята платформа Tizen, за която има големи амбиции да превърне в новия Android. Първото устройство с Tizen се появи през октомври 2013 г. – фотоапаратът NX300M. Обещанията на компанията да пусне и смартфон срещнаха множество трудности. В крайна сметка се наложи дебютът на устройството да бъде отложен няколко пъти. То излезе на пазара едва в началото на този месец, и то само в Индия, под името Samsung Z1. Умният часовник Gear 2 е сред единиците други джаджи, които разчитат на Tizen, като Samsung предвижда да използва платформата и за умни телевизори. Грандиозните планове обаче все още предстоят, а навлизането на нова платформа във вече наситения мобилен пазар ще е доста трудно без широка подкрепа. Засега Tizen се използва от съвсем малко компании.

Което според Samsung не е чак такъв проблем. Въпреки забавянията с по-широкото навлизане на платформата на пазара тя вече е готова. През тази година Tizen ще се използва от всички нови смарт телевизори на Samsung за сметка на Android. Компанията не се е отказала и от амбициозните си планове „Tizen да бъде операционната система на всичко“, които обяви преди около година. Съизпълнителният директор на Samsung Джей Кей Шин смята, че Samsung и Tizen имат голямо бъдеще в Интернет на нещата и платформата може да бъде основен компонент в най-различни устройства и да осигурява комуникацията между тях. Проблемът е, че засега това са само предположения за потенциалното бъдеще на Tizen. Android от своя страна вече има няколко години присъствие на пазара в най-различни сегменти.

Късане на оковите

Докато се опитва да намери начин да намали зависимостта си от Google, Samsung се старае да запазва добри отношения с партньора си. Не всички обаче са така любезни към интернет гиганта. Компанията Cyanogen Inc. например не спестява критиките си. Cyanogen започна съществуването си като група фенове на Android, които разработват силно модифицирана версия на операционната система. Тя може да се инсталира вместо Android на множество смартфони и таблети. Поради редовните й обновления, бързата реакция на програмистите при проблем и гъвкавостта на платформата CyanogenMod стана най-популярната модифицирана операционна система.

През септември 2013 г. част от създателите на CyanogenMod решиха да се възползват от популярността на платформата, като основаха фирма, която да я комерсиализира. Начело застана Кърт Макмастър, който бързо привлече вниманието на медиите с изказванията си. През лятото на миналата година в интервю за онлайн изданието Re/code той разкритикува остро Google заради контрола, който компанията упражнява върху мобилната операционна система. „Всички по света искат отворен Android. Те желаят да се измъкнат от тиранията на Google, така да се каже“, коментира тогава Макмастър. Миналата седмица той взе участие в конференция за бъдещето на Android, организирана от The Information. Там съоснователят и изпълнителен директор на Cyanogen Inc. още повече втвърди позицията си.
„Днес сме малко зависими от Google, утре няма да сме“

„Ние правим версия на Android, която е по-отворена и можем да я интегрираме с повече партньори, така че услугите им да са на високо ниво. Стартъпи, които разработват изкуствен интелект например или решават други проблеми, няма да „увисват“, защото ще трябва да разчитат на потребителя да пусне някаква глупава малка апликация, която неизбежно ще бъде погълната от Google или Apple. Тези компании могат да „цъфтят“ на Android, който не е на Google“, коментира Макмастър, цитиран от онлайн изданието Android Authority.

Той дава за пример гласовия асистент Google Now, вграден в ядрото на системата, което му позволява да работи постоянно, без необходимост потребителят да го активира специално. Достъпът на Google Now до основите на Android е немислим за услуги и разработки извън тези на интернет гиганта от Маунтин вю, посочва Макмастър. Според него Cyanogen ще позволява на компаниите да интегрират услугите си в тяхната версия на Android. Той обаче не уточнява как ще се гарантира сигурността на платформата. Достъпът до най-важните й компоненти от голям брой различни компании дава по-големи възможности на хакерите да се възползват от неизбежните пропуски в сигурността и да получат пълен достъп до различни устройства.

Вместо това Макмастър предпочита да изтъква предимствата на Cyanogen. „Съвсем бегло сме одраскали повърхността на възможностите на мобилните технологии. Днес Cyanogen има известна зависимост от Google. Утре няма да е така. Няма да сме базирани на различни производни на Google най-късно до пет години“, коментира ръководителят на Cyanogen Inc, като не се изчерпва с това. „Cyanogen е бял кон, който отваря цялата платформа. В момента Google ръководи нещата и никой не харесва това“, допълва Макмастър.

Въпреки смелите му думи засега обаче Cyanogen все още зависи от Google. Алтернативната платформа използва услугите на гиганта като Gmail, Maps и, разбира се, магазина за приложения Play Store. CyanogenMod е базиран на Android и като комерсиален продукт трябва да се съобразява с основни изисквания на Google. Компаниите, които модифицират определени елементи на платформата, нямат право да използват другите му приложения и Google Play. Това не им позволява да създават твърде различни платформи, като се възползват от изграденото от Google дотук.

В опит да решат този проблем Cyanogen Inc предвиждат да въведат поддръжка за алтернативните магазини за приложения. Освен това разработват и собствен такъв, който трябва да е готов до 18 месеца. След това компанията ще се опита да поеме собствен път, без каквато и да е зависимост. Cyanogen няма да е първата, която използва силно модифициран Android. Операционната система на Amazon е точно такава, като компанията на Джеф Безос е преработила зеленото роботче по свое усмотрение за таблетите си Kindle Fire. Именно затова тя не използва бранда Android, а разчита на собствен, и няма достъп до Google Play (поне не официален, тъй като „под масата“ това може да се направи).

Предимството на Cyanogen пред Tizen е популярността. CyanogenMod е доказано харесван от потребителите, които обичат да модифицират телефоните си. В същото време новината за комерсиализирането на платформата не беше приета добре от всички дългогодишни почитатели на CyanogenMod. Все пак тя продължава да съществува и до днес, като се развива бързо и е достъпна за голям набор от смартфони и таблети с Android. Уловката е, че компанията раздели платформата на две, за да тушира недоволството. CyanogenMod остава свободен и се развива предимно от фенове, както и от самата компания. Cyanogen OS пък е комерсиалната версия, която ще се развива от фирмата и партньорите й. Но преходът все още крие въпроси. Една от критиките на недоволните от решението на Cyanogen Inc. е, че рискуват да превърнат платформата в копие на Android, и то в комплект със същите ограничения. Естествено ръководството на компанията уверява, че това няма да се случи и скъсването на всякакви връзки с Google ще е гарант за отвореността на Cyanogen OS.

Поглед към настоящето

Засега Cyanogen се възползва от иначе недолюбваната зависимост от Google. Компанията използва услугите на интернет гиганта в телефоните OnePlus One и Micromax, които постепенно развиват цял бранд с устройства, разчитащи на софтуера на Cyanogen. На този етап и Google не показва някакво недоволство или раздразнение от коментарите на ръководството на Cyanogen Inc. Със сигурност обаче в Маунтин вю следят внимателно дали амбициите на компанията ще се реализират.

Всъщност Cyanogen изобщо не е първата компания, която иска да „избави“ света от Google. Създателите на Ubuntu Canonical също имат такива амбиции. Те предвиждат да създадат версии на Ubuntu за таблети и смартфони, които да се възползват максимално от възможностите на мобилните устройства. За съжаление и тук историята звучи доста познато. Амбициите растат, но реализацията се бави. Версията на Ubuntu за таблети и смартфони все още не е готова, близо две години след като официално беше обявена. Очакванията бяха първият таблет да се появи на пазара през декември миналата година, но в крайна сметка беше отложен за неопределено време. Той трябваше да бъде пуснат от компанията Demski Group и щеше да се казва UT One. Компанията остава посветена на проекта, но ще насочи усилията си и другаде. Сред плановете е и таблет с Android, който ще е отключен и готов за софтуерни модификации.

Междувременно Canonical продължава да развива платформата си. Компанията разкри, че Ubuntu Touch ще може да изобразява приложенията в прозорци, а не само на цял екран. Функцията ще бъде достъпна за таблети и смартфони с по-големи екрани. Компанията все още не отстъпва от позицията си, че първите устройства с платформата й ще се появят в началото на тази година. Това обаче идва на фона на обещанията, че те трябваше да са на пазара до края на 2014 г.

За момента нито една от алтернативите на Android не представлява реална заплаха за платформата на Google. И трите страдат от сходни проблеми, свързани най-вече с темповете на разработка и чести отлагания. На хартия Cyanogen OS изглежда най-сериозният претендент, но разделението между комерсиалната версия и свободната може да се окаже препъникамък в опитите на фирмата да убеди феновете на CyanogenMod да си купят устройства с „официалната“ платформа. Така въпреки недоволството от господстващата позиция на Google засега не изглежда да има обещаващ реален конкурент на Android. Освен Apple iOS.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *