Никой не чисти смазката в тунелите – няма пари

Държавата няма пари да почиства хлъзгавата смазка, образуваща се в тунелите по магистралите. Това стана ясно от изявление на регионалния министър Лиляна Павлова и шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров, цитирано от вестник „Труд“.

Въпросната смазка се образува от особен тип филм отлагания от газове, който полепва по стените. Тунелите нямат допълнителна вентилация и при висока влажност филмът се превръща в хлъзгава субстанция, която се стича по стените и попада на асфалта.

„Тази „смазка“ не се чисти специално, няма предвидени пари затова“, признава Лазаров. По думите му е нужно специално покритие за стените, каквото от АПИ имали намерение тепърва да правят.

Не е ясно обаче откъде ще се намерят пари. Министър Лиляна Павлова заяви вчера, че се надява при добро изпълнение на бюджета ведомството да получи пари за ремонт на тунелите, но сумите били огромни – 60 млн. лв. за петте най-големи тунела. Това е около една трета от годишните разходи за поддръжка на всички пътища у нас. Бюджет за пълна подмяна на електроинсталациите и изолацията не е имало от 25 години, каза още Павлова.

С осветлението обаче според нея се спекулирало. „Може да има единични изгорели крушки, но нямаме неосветени тунели“, заяви министърката. Тя уточни, че ситуационният център на АПИ е пускал съобщения за такива проблеми и е предупредил шофьорите да карат с повишено внимание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *