Николай Ников: Доходите в България трябва да се увеличат драстично

Доходите в България трябва да се увеличат драстично, дори с цената на влошаване на макроикономическите показатели на страната и увеличаване на задлъжнялостта. Това коментира в сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air икономистът Николай Ников.

Той посочи, че развитият свят не съблюдава стриктно макроикономическите показатели, а измерва развитието си по ниво на безработицата, брутен вътрешен продукт (БВП), качество на живот и т. н.

Държавата трябва “да даде шанс на малкия и среден бизнес”, който трябва да определи насоката какво държавата до подкрепи и подпомага, допълни икономистът.

Според Ников проблемите на бизнеса в България са два – липсата на добро финансиране и на пазар.

“Банковите активи в Европа са средно 3-4 пъти по-големи от БВП. В България БВП е 70 млрд. лева, а кредитите за домакинствата и бизнеса са 55 млрд. лева. Този показател може да се удвои и утрои, като за размерите на българската икономика това уедряване на капитали ще даде бърз резултат”, посочи експертът.

По думите на Ников е дошло време за връщането към индустрията. Реиндустриализацията обаче не бива да се осъществява по планиран и централизиран начин. “Бизнесът ще покаже с какво сме конкурентоспособни, а правителството ще има възможност да поощри индустриите, които се справят”, каза икономистът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *