Николай Слатински: Гуантанамо ли? А защо ми обраха 7 пъти блока за 20 дни?!

© Снимка:BGNES
Eкспертът по национална сигурност Николай Слатински

„Как искате един редови гражданин, какъвто съм и аз, да мисля дали можем да приемем някакъв човек, който е държан незаконно и може би е невинен или може би не е невинен, когато моят собствен блок 7 пъти за последните 20 дни е подлаган на брутален обир“. Това каза в предаването „12+3“ експертът по национална сигурност Николай Слатински. Той попита как моженашето общество реално, рационално да разсъждава над реалните проблеми и да си блъска главата с „Гуантанамо“, когато сме в състояние на едно изключително нестабилно равновесие. „Ние навлизаме в състояние на неуправляемост, а в такова състояние малки проблеми като един или двама задържани от Гуантанамо могат да предизвикат поляризация в обществото, могат да му инжективат неспокойствие и усещане, че и тази власт стои в една приведена поза пред Запада“, каза Слатински. „Защо трябва да наслагваме такива гласове, когато други неща са нашите реални проблеми?“, попита експертът.
Той допълни, че престъпността е удивително раково образувание, което първо от цялото общество усеща има ли реална власт в държавата. „Защото когато види, че МВР се оплаква, че ще фалира, когато всичките регионални дирекции са обезглавени с един замах, когато на 7 коли в едно РПУ дават 4 зимни гуми, когато парламентът се занимава с шестаци, простаци и кюфтаци, престъпността първа разбира, че срещу нея стои структура в насипно състояние“, каза Слатински.
„Държавата в момента не е запретнала ръкави. Години наред държавата се е дистанцирала от най-важната сигурност-индивидуалната, от сигурността на обикновените хора. Тя решава проблеми на Афганистан, Иран, Ирак, тя се вълнува от Гуантанамо, вълнува се от това какъв ресор ще получим в Европейската комисия, без да се интересува от това каква България ще имаме като член на ЕС.“ , каза Слатински. Той обаче беше категоричен, че „Дори и тази държава със своите силови структури има шансовете да се справи с престъпността. Според него престъпността в България е страхлива, когато бива мачкана. Тя не е идеологически обединена както руската или албанската мафии.
Експертът по национална сигурност каза още, че за да получиш широка обществена подкрепа, която е национална, а не имагинерна, трябва да се фокусираш в проблемите, „в които „кърви“ българската душа, където българският народ се чувства най-силно уязвим“. Това, според него трябва да се направи „без показност и без откриване на всякакви детски площадки и пр.“ Според Слатински българинът трябва да бъде накаран да почувства, че има власт „А не да идват в нашия блок полицаите да се чудят какво да правят и да казват „Престъпници много, а полицаи малко. Тогава аз казах на полицая- „Човече, ти си българската власт в лицето на обикновените хора“, допълни експертът. „Апелирам към премиера и към вътрешният министър да разберат, че си играят с огъня- ще изпуснат системата за национална сигурност на България.“, предупради Николай Слатински.
Той каза още, че колкото по-рано управляващите се обърнат с лице към реалните хора, които се блъскат в трамваите, които ги обират, толкова по-ясно те ще разберат, че има твърда ръка. „Демокрацията не е беззащитна. Тя има много силна законова страна.“, каза Слатински.
В нашия блок вече започваме да си правим обсадена крепост, сигурно скоро ще започнем да даваме дежурства. Това иска да ни накара властта, когато идват раздърпани сънни, гуреливи полицаи, които се оправдават със своите шефове.
По повод приемането на затворник от „Гуантанамо“ Николай Слатински беше категоричен, че въпросът не е експертен, а е чисто политически. „Няма да намерите експерт, който гледа обективно на нещата, който да намери дори един позитивен аргумент да бъде приет такъв човек“. Според него експертите няма да жертват професионалната си съвест, за да подкрепят един въпрос, в който няма нищо съдържателно от гледна точка на реалните проблеми на националната сигурност. „Въпросът е, че решението е взето и няма място за политическа дискусия“, каза Слатински.
„Притесненията са ми, че за сетен път имаме рефлекс на държава-сателит, на държава, която не може да казва „Не“, дори когато това „Не“ няма да й донесе никакви щети. Експертите биха ви казали „Няма смисъл да се дърпа дяволът за опашката, няма смисъл България да се нарежда сред държави, които да си създават проблеми“. Според Слатински трябва да се чуе и мнението на юристите-до колко юридически е издържано приемането на такива хора, къде ще държим тези хора. Според него няма никаква пряка връзка между ангажиментите ни в НАТО и ЕС и приемането на хора от Гуантамо.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *