Ниските лихви по депозитите удариха и приходите на хазната.

Рекордно ниските нива на лихвите по депозитите удариха очаквано и държавната хазна. Постъпленията от данъка върху доходите от лихви към края на юли възлизат на 31.5 млн. лв., или едва 31.2% от планираното за годината. Ако темпото в останалите месеци остане без промяна, в приходната част на бюджета по това перо ще има неизпълнение от над 40 млн. лв., показват сметките.

Предварителните данни за изпълнението показват, че реалността се разминава сериозно с очакванията за по-високи приходи от данъка тази година. От облагането на доходите от лихви бюджет 2016 очаква около 101 млн. лв. постъпления – с 35.3 млн. лв. повече от събраното м.г., като в мотивите към бюджета ръстът бе обяснен с по-широкия набор банкови сметки, които ще се облагат. Самата ставка остана без промяна спрямо 2014-аа- 8 на сто, а планираното й намаляване на 6 на сто бе отменено.

Данните към края на юли показват, че не просто няма ръст, но има и по-слабо изпълнение спрямо същия месец на м.г., когато от облагане на доходите от лихви са събрани 41.5 млн. лв. Това е логично на фона на рекордно ниските нива на лихви по депозитите. По данни на БНБ за юни средната лихва по новите депозити на домакинствата е 1.57% за левовите и 1.29% за евровите депозити при нива от 3.36% и 2.89% година по-рано.

Облагането на доходите от лихви бе въведено неочаквано и без обсъждане през 2013 година. Тогава парламентът реши, че няма логика тези доходи да са изключени от облагане и наложи 10% ставка независимо от размера на дохода. Една от първите задачи на кабинета Орешарски бе да предложи намаляване на ставката с по 2% на година до пълното премахване на данъка за този вид доходи, придобити от 2017 г. нататък. Миналата зима ГЕРБ се опита да върне обратно ставката от 10%, но в крайна сметка размерът на облагането се запази на компромисните 8%, а поетапното намаление бе отменено.

Гласуването по тези текстове, както и на отмяната на данъчното облекчение за бедни и въвеждането на дребна данъчна преференция за облагането на доходите на семейства с деца стана накуп в рамките на един-единствен параграф с цената на скандал, а промените бяха включени като преходни разпоредби към измененията в закона за данъка върху добавената стойност. Не е ясно дали тази практика, която обезсилва дебатите по данъчната политиката на държавата, ще бъде приложена и при тазгодишния пакет от изменения в данъчните закони. Съгласно графика за бюджетната процедура за 2016 година пакетът от промени в данъчните закони следва да е готов до 15 септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *