Ниските премии по гражданска отговорност може да срутят застрахователния пазар

Ниските премии, които събират застрахователите по полицата Гражданска отговорност, може да рефлектират негативно върху целия застрахователен пазар. Това стана ясно на конференция на тема Изисквания на Европейското законодателство и развитието на застрахователния пазар в България. Семинарът беше организиран от KPMG България и Асоциацията на българските застрахователи.
Вижда се, че има недостатъчност на резервите при общозастрахователните компании, където полицата ГО заема над 50% от портфейла, каза Маргарита Голева, съдружник в KPMG България. По думите й компаниите в бранша трябва да оценят риска и да предложат разумна цена на продукта. В много случаи полицата не покрива дори и рисковата премия, което е опасно за целия застрахователен пазар твърди Маргарита Голева.
При ценообразуването на полицата трябва да се вземат под внимание данните за държателите и да се анализира конкуренцията, каза Ондрей Буща, мениджър актюерски услуги на KPMG ЦИЕ. По думите му клиентите могат да сключат застраховката заради ниската цена или защото е лоялен. В първия случай се анализира чувствителността към повишаване на цените, а във втория доколко рентабилна може да е полицата, добави Ондрей Буща.
Ниската стойност на събраните премии като процент от БВП в ЦИЕ ни кара да мислим, че застрахователния пазар в региона има голям потенциал за растеж, коментира Роджър Гаской, ръководител Услуги в застрахователния сектор на KPMG ЦИЕ. По думите му в Западна Европа 2/3 от премиите се събират от животозастраховането, докато в България 70% от приходите са от автомобилни полици.
Експерти на KPMG представиха основните изисквания на новата директива Платежоспособност II (Solvency II). Една от новостите в нормативната уредба е изискването към застрахователите да покажат, че вземат решения след изчисляване на риска, коментира Габор Ханак, директор актюерски услуги на KPMG ЦИЕ. По думите му в съществуващата към момента директива Платежоспособност I, не е имало изискване за управление на риска. Това е най-голямата промяна в застрахователните регулации след Втората световна война, твърди Габор Ханак.
Държавите членки на ЕС трябва да приложат новата система до 31 октомври 2012 г. Новата директива се прави, за да замени старата Платежоспособност I, която беше въведена през 70-те години на XX век. Платежоспособност II беше приета от Европейския парламент на 22 април 2009 г. Новата нормативна уредба ще помогне за осигуряване на финансова стабилност на застрахователните и презастрахователните компании. Чрез нея ще се въведат и нови критерии за капиталовата адекватност на компаниите, както и нова система за групов надзор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *