Нито един германски инвеститор не е доволен от правната сигурност в България

Сред германските инвеститори в България няма нито един доволен от правната сигурност в страната. Това показват резултатите от традиционната годишна анкета на Германо-българската индустриално-търговска камара. Допитването е до 107 компании – членове на организацията. Данните бяха оповестени от главния управител на камарата Митко Василев и цитирани от БТА.

Проучването е част от изследване, направено от 16 германски външнотърговски камари в страните от Централна и Източна Европа от втори до трети март. В България 37 на сто са заявили, че са много недоволни от правната сигурност, 39 на сто – са по-скоро недоволни. По този показател България се нарежда на последно място спрямо останалите страни, участвали в изследването.

Малко по-добре – на трето място отзад напред, България се класира по ефективност на борбата с корупцията и престъпността. Тук 43 на сто от анкетираните са заявили, че са по-скоро недоволни или много недоволни от постиженията в тази сфера. След България се нареждат само Сърбия и Босна и Херцеговина.

По друг критичен за бизнеса въпрос – прозрачност на обществените поръчки, 38 на сто от респондентите заявят, че са много недоволни, 39 на сто – по-скоро недоволни като отново нито един от анкетираните не е посочил, че е доволен. Спрямо другите държави от анкетата България отново е трето място преди Сърбия и Словакия.

Една трета от анкетираните са посочили, че са много доволни от данъчната тежест в България, а 44 на сто са доволни. Спрямо миналата година оценките на този показател нямат особена промяна, но на фона на другите по-критични мнения вероятно това като предимство няма да остане достатъчен стимул, ако липсва предвидимост на политическите решения, последователност в работата на държавната администрация, върховенство на закона, коментира Василев.

При повечето показатели няма значителни промени в оценките на анкетираните през тази спрямо миналата година, коментира Василев. Аналогични на миналогодишните са и отговорите на въпроса дали компаниите отново биха инвестирали в България – 88 на сто са казали, че по-скоро биха го направили. Положителни са резултатите и от двустранната търговия, като по германски данни за миналата година тя е достигнала рекордните 5.9 млрд. евро, което е ръст от 10 на сто спрямо предходната година. Очакванията на ръководството на камарата са тази година резултатите да бъдат надхвърлени.

Германските инвестиции в България обаче са с минусов знак от 275 млн. евро, което за камарата е притеснително, въпреки че според организацията не става дума за масирано напускане на България от германски фирми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *