Нито един наш университет в топ 400 на света

 
Неприятната новина дойде след публикуването на ежегодния списък на влиятелния вестник „Таймс“ „Higher Education World Reputation Rankings“. В класацията „топ 400“ на британската медия няма нито един български университет.
Списъкът оглавява Калифорнийският технологичен институт, а на второ и трето място са британският Оксфорд и американският Станфорд. Според експертите донякъде изненада представлява изпадането от тройката на Харвардския университет. Учебното заведение се подрежда под номер 4 за 2012 година.
От тук до номер „400“ обаче няма нито един български университет.
Сред десетте най-добри университети в света има седем американски, а в списъка с 200 най-добри учебни заведения, фигурират 76.
Експертите отбелязват и силното присъствие на Китай в класацията. В Азия най-добрият университет е в Токио, който заема 27-мо място. Швейцарският институт по технологии в Цюрих пък заема 12-то място. Пекинският университет е 46-ти в света. Нито един руски университет не попада в първите 200 места.
Африка намира своето място в класацията с университета в Кейптаун под номер 113.
Единственият представител на Балканите е Турция, която има три университета в топ 225. Сред първите 300 университета фигурират пет турски висши учебни заведения.
Класацията за висше образование на „Таймс“ се базира на 13 ключови показателя. За изготвянето на списъка са анкетирани 16,5 хиляди водещи световни учени и експерти в различни области, анализирани са 6 милиона научни статии и 50 милиона препратки в медиите.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *