НКЖИ с нова система за контрол на влаковете

Генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Антон Гинев и главният изпълнителен директор на Австрийски федерални железници (ÖВВ-Infrastruktur Betrieb AG) Арнолд Шифер представиха пред журналисти автоматизираната система за наблюдение и контрол на влаковите състави, монтирана в междугарието Зимница – Стралджа.
Техниката е предоставена на НКЖИ от Австрийските железници безвъзмездно за период от една година.

Устройството диагностицира прегряванията на ходовата част на вагоните и включва една високоточна везна, която измерва натоварването и разпределението на товарите по време на движението на влаковете. Благодарение на това устройствоще се повишибезопасността на движение на влаковете ище се намалиизносването на релсовия път, което, от своя страна, редуцира разходите за поддръжка на железопътната инфраструктура.
Детекторите, които следят прегряването на лагерни букси и спирачни повърхности (дискове на пътническите вагони и колела на товарни и пътнически вагони), както и електронната везна, която контролира натоварването и неговото разпределение, извършват измерванията в движение, без да се ограничава скоростта на влаковете в участъка (130 км в час).
Електронна система извършва обработка на данните от измерванията и изпраща резултатите, както и съответните алармени сигнали, в съседните гари за предприемане на действия за спиране на влаковете и изваждане на неизправните вагони при наличие на прегрявания, претоварване или неправилно разпределение на товара, което би застрашило сигурността на пътниците и товарите.
НКЖИ планира поставянето и на още три устройства за контрол на влаковите състави. Едно от тях ще бъде инсталирано в участъка Калотина – Драгоман. Средствата за него ще бъдат осигурени от държавния бюджет. Другите две съоръжения ще следят за безопасността на движението на влакове в участъка Димитровград – Свиленград. Те ще бъдат финансирани със средства по програма ИСПА в рамките на проекта за модернизация на жп линията Пловдив – Свиленград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *