Нобелови икономисти: Настоящите политики водят Европа към депресия

Нобелови икономисти предупреждават, че настоящите политики в еврозоната, могат да доведат до години на депресия и до ново избухване на дълговата криза.

„Историците ще осъдят централните банкери на Европа“, предупреждава професор Питър Даймънд, водещ експерт за безработицата в света.

„Младите хора в Испания и Италия, които отпаднаха от пазара на труда в тази рецесия ще страдат в продължение на десетилетия. Последствията са ужасни и е учудващо, колко малко се говори за политиките, които са толкова невероятно разрушителни“, коментира той пред The Telegraph на среща на Нобеловите лауреати.

„Единственият начин да се избегне това е по-добро използване на стимули и разходите за инфраструктура. Те ще дадат тласък на растежа и ще помогнат за подобряване на съотношението на дълга към БВП“, смята Даймънд, който споделя общото мнение, че европейските политики са саморазрушителни.

Професор Джоузеф Стиглиц счита, че политиките за икономии, са били „катастрофален провал“ и са пряко отговорни за провала на възстановяването през първата половина на тази година, в която Италия се върна към Рецесия, Франция отбеляза нулев растеж, а Германия регистрира спад на брутния вътрешен продукт през второто тримесечие.

„Съществува риск от депресия, която да продължи с години, оставяйки дори загубеното десетилетие на Япония в сянка. Икономиката на еврозоната изостава с 20% от своя исторически темп на растеж“, отчита Стиглиц.

Според него политиците в еврозоната значително са подценили ефектите от провежданите от тях политики и продължават да грешат, въпреки твърденията, че кризата е приключила.

Еврозоната се нуждае от обща емисия дълг за ремонт на структурните проблеми на единния паричен механизъм, като в тази насока няма почти никакъв напредък. „Европа страда от фатални политики“, посочва Стиглиц.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви пред форума край езерото Констанс, че е трудно да се управлява една валута за 18 държави, когато суверенните парламенти отказват да следват политиките, одобрени от институциите на ЕС. Но тя настоя, че страните в еврозоната вече берат „първите плодове“ на намалените дефицити и трайното възстановяване е на хоризонта.

Професор Кристофър Симс, американски експерт по парична политика, смята, че европейските политици не правят нищо за поправяне на основните проектни недостатъци в паричния съюз.

„Ако аз съветвах Гърция, Португалия или дори Испания, щях да им кажа да подготвят планове за действие при извънредни ситуации, за да напуснат еврозоната. Няма смисъл да си в икономически и паричен съюз, ако всичко, което се случва, когато те удари криза е кризата да се влоши“, каза той.

„Би било много скъпо да се напусне еврозоната, това ще е форма на фалит, но оставането в еврозоната също е много скъпо за тези страни. Европейците са създали система, която е по-лоша от Златния стандарт. Те са в същото положение като латиноамериканските държави, които задлъжняват в долари „, смята Симс.

Той предупреди, че Европейската централна банка може да не бъде в състояние да извърши масово закупуване на облигации, освен ако еврозоната не се превърне във фискален съюз. „Една спекулативна атака може да изложи баланса на ЕЦБ на риск“, категоричен е Симс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *