Новата мода – да откупиш кредит

Заляха „Райфайзен“ с молби за заеми заради лихвата от 1,8%

Трезорите дърпат клиенти от конкурентите с примамливи оферти

Нова истерия обхвана клиентите на банките след драстичното сваляне на лихвите по жилищните заеми. Повечето от старите кредитополучатели, които са теглили заеми преди 2-3 и повече години, сега се чувстват прецакани и искат да се възползват от невероятната лихвена евтиния.

Затова възможностите за рефинансиране привличат все повече привърженици. Банките от своя страна с охота се отзовават и дори гледат с добро око на тези, които искат да облекчат малко кредитното си бреме.

Може дори да се каже, че този тип сделки са предпочитани от трезорите по няколко причини. Преди всичко те снижават риска сделката да се окаже с нередовен платец. Причината е, че сега заради кредитния регистър трезорите могат да проследят плащанията на човека по заема към досегашната банка и да разберат дали е платежоспособен. Иначе, въпреки купчината документи, които той представя, за да докаже добри доходи, дали е редовен клиент се разбира чак след време. Понякога дори трябва да минат доста месеци, през които да се разбере дали вноските не са непосилно бреме за семейството и в крайна сметка плащанията да намалеят и постепенно да спрат. Освен това си имат работа вече с финансово грамотни хора, които бързо схващат изискванията и не се получават неприятни недоразумения.

За гражданите пък ниската лихва, макар и само в първите години, дава възможност

да намалят тежестта на плащанията

Те се надяват да си поемат глътка въздух в очакване на влизането ни в ЕС и растежа на доходите, когато да им стане още по-лесно.

Рефинансиране искат и тези, при които нещата им финансово са се променили. Позитивните примери са:

– шефът е оценил достойнствата и старателната работа и е повишил заплатата

– безработната досега съпруга най-после си е намерила работа

– синът студент вече е завършил и е започнал рабата, така че участва в приходното перо на домашния бюджет

Поради това гражданинът с ипотечен заем, който и досега го е плащал редовно, решава да съкрати срока му, за да отпадне бремето сега, докато може да го плаща сравнително безпроблемно. Ако при това положение може и да си облекчи условията – още по-добре.

За негативните не ми се говори. Но самият факт, че нашият кредитополучател, макар и задлъжнял до гуша, отръсква за последно приятели и роднини, за да събере пари за новите такси, говори, че усилието явно си струва.

Снизходителни ли са новите кредитори на старите кредитополучатели към желанията им? Определено да. Пощенска банка например рефинансира без проблем както големите и дългосрочни жилищни кредити, така и по-неатрактивните потребителски заеми. Към тях тя подхожда като към нови клиенти – с всичко заявени бонуси. Има и приятна изненада – таксата за обслужване на заема е намалена с 50%. Освен това допълнително банката е в състояние да намали още тази такса, след като прецени платежните качества на клиента, размера на заема и пр. Всичко това се договаря лично и персонално.

Герой на сезона обаче безспорно е Райфайзенбанк България. Сравнително младият и свит доскоро трезор изведнъж доста агресивно се намеси в пазара на дребно, който доскоро пренебрегваще. Ръстовете, отбелязвани от австрийската банка, са най-високите засега в сектора. Тя изби безвъзвратно конкуренцията, като предложи 1,8 процента месечна лихва за първата година на заемите в лева и евро. Ако този хоризонт ви се струва твърде близък, може да изберете да плащате твърди 5,8% годишно за първите три години. Независимо от избрания вариант, след това надбавката става 8,5 на сто.

Поради това молбите за прехвърляне на заеми от други банки в „Райфайзен“ в последните дни валят като септемврийските порои, твърдят висши служители на банката. Според тях фактът, че към рефинансирането те се отнасят като към новоразрешен кредит,

привлича старите клиенти на банките

Банката изисква само молба за кредит (по образец на банката), копие от документа за собственост (нотариален акт) на финансираното жилище, стария договор за кредит с конкуренцията и документи за доходите за 6 месеца назад. Ако клиентът получава заплатата си по разплащателна сметка в „Райфайзен“, това изискване отпада. Освен това банката предлага да финансира и наказателната лихва, която при всички случаи ще бъде начислена на „беглеца“. С подписването на договора се начислява такса за управление от 1,5% върху сумата на заема. За оценка на ипотекирания имат се плащат още 100 лв. плюс такса за учредяване на ипотека. Като бонус банката прави безплатна застраховка „Живот“ и радва клиента с полезна придобивка за новия дом.

Само ОББ засега дава възможност на досегашните си клиенти да преоформят заеми по новите условия. Ще започнат ли останалите банки да го правят? Това би било далновидно решение – защо да ти бягат клиентите, след като знаеш защо го правят – заради ниските лихви.

Освен това трезорите няма абсолютно нищо да загубят. Според болшинството от схемите на дългосрочните кредити в първите няколко години клиентът плаща главно лихви. Така че те са си прибрали лъвския пай от надбавките.

Валерия Стойкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *