Новата рецесия ще засегне и България

По думите му в момента светът е много по-подготвен да посрещне нова вълна на икономическа и финансова криза и вече има нагласа за по-продължителна стагнация от първоначалните прогнози. Въпреки това единственият лек в случая е намаляване на бюджетните дефицити и на дълговете на страните, което няма да е лесно и за икономики като Франция, Германия и Великобритания.
На въпрос дали кризата от 2008 г., която започна в Америка и обиколи света, ще се повтори, Стоев обясни, че „повторение като същия епизод от същия сериал няма да има, но като нов епизод от една по-дълга стагнация – по-скоро да“.
Запитан за отражението на кризата у нас, той обясни, че по отношение на търсенето на индустриални суровини и насочването към българските износители, там може да бъде търсен сериозният проблем, който идва и той ще се усети незабавно.
„Просто в момента, в който се свие индустриалното производство в Европа, в същото време ще се свият поръчките за българските износители“, коментира икономистът.
Според Стоев износът ще бъде ударен, но по думите му е смело да се каже, че той движи икономиката напред.
„Ръст от между 0,5 и 1,6 на сто не считаме, че е нещо, което може да се каже, че е движение напред, така че да говорим за двигатели и локомотиви. Въпреки че много хора изгубиха работните си места през последните години, си мисля, че пък много хора си мислят, че нещата ще тръгнат още тази година нагоре.
Виждам, че се раздвижва пазарът на нови автомобили, на имоти, изобщо има някакво оживление покрай тези капиталови разходи. Така че не знам, дали сега е моментът, в който най-тежко се усеща кризата, може би най-тежкият момент предстои“, коментира той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *