Новата 10-годишна емисия еврооблигации е записана за по-малко от 30 минути

Република България емитира облигации на стойност 1.493 млрд. евро, купон 2.95% годишно, с падеж 3 септември 2024 г. при доходност от 3.055%, съобщават мениджърите на емисията – трите банки Citigroup, HSBC и J.P. Morgan, цитирани в официалното съобщение на Министерство на финансите.

Оценката е, че България още веднъж се е представила впечатляващо на международните капиталови пазари след изключително успешното си завръщане през юли 2012 г. Новата 10-годишна емисия еврооблигации на България с обем от 1.493 млрд. евро беше записана за по-малко от 30 минути след обявяване на процедурата по приемане на поръчки. Общата стойност на заявените поръчки възлезе на 3,7 млрд. евро от 250 инвеститори.

Силният инвеститорски интерес и участие в емисията доказват уникалните кредитни предимства на България, както е видно от нейното стабилно макроикономическо представяне и забележителна последователност от гледна точка на фискална дисциплина и финансова стабилност.

След широко представяне на емисията в цяла Европа мениджърите на емисията решиха да използват положителното настроение на пазара, за да ускорят стартирането на новата емисия облигации на България чрез обявяване на 10-годишен матуритет (септември 2024 г.). След набиране на силен заявен интерес предишния ден в размер на повече от 1,3 млрд. евро, процедурата по приемане на поръчки формално стартира в 8:00 ч. по Гринуич при първоначална цена от 170 б.п. над интерполираната цена на 10-годишни лихвени суапове.

Общата стойност на заявените поръчки нарасна бързо до над 4,0 млрд. евро в резултат на изключително силния инвеститорски интерес, което позволи на Републиката да намали ориентировъчната доходност с 10 б.п. до средна цена на лихвените суапове +160 и да стартира емисията на това ниво. В резултат на тези усилия България успя да осъществи сделката за 1 493 млн. евро и да осигури най-ниския досега купон за свои еврооблигации.

От съобщението става ясно, че България е привлякла изключително разнообразна инвеститорска база за тази емисия, много добре диверсифицирана както по географски признак, така и по видове инвеститори. Окончателното разпределение по региони е, както следва:

– Обединеното кралство 37%,

– Германия и Австрия 18%,

– България 15%,

– Централна и Източна Европа 5%,

– САЩ офшор 4%,

– Бенелюкс 4%,

– Франция 4%,

– Азия 3%,

– Швейцария 2%,

– Останалата част на Европа и други 8%.

По видове инвеститори съставът е: инвестиционни фондове (61%), банки и частни банки (17%), застрахователни и пенсионни фондове (15%) и централни банки и държавни инвестиционни фондове (7%).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *