Нова борса в Бургас сваля цената на рибата

Първото за страната рибно тържище беше открито в Бургас от министър на земеделието Десислава Танева и кмета на града Димитър Николов. „Рибната борса ще създаде възможности за по-добра цена, за премахване на посредниците и за изсветляване на бизнеса“, каза министър Танева. Рибното тържище има хладилни помещения с капацитет от по 20 тона, към които има и офиси. Хладилниците са предвидени за търговия с прясна и охладена риба. Тези помещения ще се отдават под наем на фирми и рибарски сдружения. Обещанията са, че цената ще е доста изгодна, тъй като в нея няма да се включва електричеството. Причината е, че тържището се захранва с енергия от соларни панели, разположени на покрива му. Борсата разполага и с около 20 хладилни камиона за транспорт, които ще могат да се ползват от клиентите. Тържището ще се обслужва от 49 души, като 40 от тях са жени. Борсата е изградена с помощта на европари по старата програма за развитие на сектор „Рибарство“.
„През 2014 г. 67% от количеството уловена черноморска риба е била хваната в област Бургас. Във Fishland рибарите ще имат най-добрата цена, а качеството и хигиената са на европейски нива“, заяви кметът Димитър Николов.
Министър Танева посочи, че новата Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 г., с бюджет 113 млн. евро, вече е финализирана и до края на месеца ще бъде предложена за приемане от Министерски съвет. Първата мярка, по която ще стартира приема на проекти, е за изготвяне на стратегиите на местните инициативни рибарски групи. „В Програмата за първи път се предвиждат и компенсаторни плащания за преминаване на аквакултурното производство под контрол за биологично“, каза министър Танева. По думите й, това ще улесни малките рибари. Друга новост е и възможността за организация на производителите, която цели сдружаване на общностите, които да получат пряк достъп до пазара и по-висока цена.
Елена Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *