Нова корекция на корекцията или нов тренд?

Днес индексите на БФБ възстановиха голяма част от загубеното в петък, когато пазарът беше шокиран от спирането на операциите на КТБ. Някои от ликвидните акции дори достигнаха по-високи стойности от четвъртък.

Както обикновено, пазарът преекспонира моментните новини и събития заради явлението „масова паника“, когато в кратък период от време голямо количество акции искат да намерят нови собственици. След като афектът премине, рязко намалялото предлагане, се получава вакуум на предлагането и пазарът връща.

Дали това връщане не е отново корекция на корекцията? Текущият низходящ тренд започна преди събитието с КТБ, така че не можем да изтъкнем него като причина за обръщането на пазарния сентимент и успокояването на ситуацията около банката не очаквам да обърне тренда.

Технически, петъчният спад беше пробив на средносрочния възходящ тренд на СОФИКС, а днешното връщане най-вероятно е типичният тест на нивата на пробива. От друга страна, пропадането в петък достигна максималната стойност на индекса от 2009 г, което може да окаже поне временна подкрепа.

В момента разглеждам два основни сценария:

1. Първият е стабилизиране на пазара в зоната 500 – 515 пункта (точка А на графиката). Бих изчакал индикации за евентуалното формиране на дъно в тази зона, преди да заключа, че корекцията е приключила.

2. Другият е продължение разпродажбите с по-нисък интензитет към следващата по-съществена подкрепа в зоната 460 пункта, където очаквам корекцията да приключи (точка В).

Към момента по-голяма тежест давам на втория сценарий:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *