Нова наредба за гарантираните влогове прие БНБ

Нова наредба, съставена според изискванията и общоевропейските директиви съгласно действието на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) прие Управителният съвет на БНБ.  С тази нова наредба се уточняват  условията и реда за изплащане на гарантираните размери по влоговете. Новата наредба има за цел да приведе в съответствие процедурата по изплащане с влезлия в сила на 14 август 2015 г. Закон за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ), с който в българското законодателство бяха въведени изискванията на Директива 2014/49/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 16 април 2014 г. относно схемите за гарантиране на депозити.

Припомняме, че фондът гарантира пълно изплащане на влоговете в левове и в чуждестранна валута в 23 български банки в размер до 196 000 лв. (сумата включва и начислените лихви), като и защищава интересите на кредиторите в производствата по банкова несъстоятелност. Средствата на ФГВБ съгласно закона се генерират от встъпителна/и (в размер 1 на сто от регистрирания капитал на банката) и годишни премийни вноски (0.5 на сто от общия размер на влоговата база за предходната година, определена на среднодневна основа), като Фондът капитализира доходите от инвестициите си. При недостиг на средства Фондът може да ползва заеми от български и чуждестранни банки, както и от други лица, но също и от държавния бюджет след предварително решение на парламента.

В съответствие с директивата и ЗГВБ изплащането на суми по гарантираните влогове от страна на ФГВБ следва да започне не по-късно от 7 работни дни от датата на настъпването на основание за изплащане на гарантираните влогове. В допълнение към досега съществуващото основание за стартиране на изплащането, а именно решение на БНБ за отнемане на лиценз за банкова дейност, наредбата въвежда и предвидените в ЗГВБ нови две основания – решение на БНБ за установяване, че влогове в банка са неналични, или акт на съдебен орган, с който по причини, пряко свързани с финансовото състояние на банката, се препятства предявяването на вземанията на вложителите срещу банката.

Наредбата урежда условията и реда за предоставяне на ФГВБ на необходимата за изплащането информация от страна на органите на банка; формата и съдържанието на тази информация, определянето на обслужваща банка или банки, чрез които ще се извърши изплащането; изискуемите от вложителите документи във връзка с получаването на средствата по гарантираните им влогове, сроковете и редът за достъп до техните средства.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *