Нова наредба спира лизинговите автомобили от движение

Стотици хиляди лизингови автомобили ще бъдат спрени от движение, защото не могат да минат годишен технически преглед.Причината – нова наредба на Министерството на транспорта, задължаваща пунктовете за технически преглед да въвеждат идентификационен номер и да сканират бланка с холограмен стикер за платен пътен данък към общината.

Този документ получава всеки данъкоплатец, платил по старомодния начин нареден на опашка пред касите в общината. Лизинговите къщи обаче плащат по банков път данъка на всички автомобили, на които са собственици.

Досега техническият преглед се минаваше със заверено копие на платежното, но заради новата наредба от петък това е невъзможно. Така хиляди клиенти на лизинговите къщи, остават без технически преглед, което автоматично им спира колите от движение, съобщава БГНЕС.

Ако някой водач шофира без технически преглед, автоматично спира действието и на застраховката му. По този начин ситуацията се превръща в джакпот за застрахователите при настъпило застрахователно събитие.

От лизинговите къщи и дилърските фирми на автомобили са се свързали с отговорните институции за бързо решаване на проблема. Докато това се случи, клиентите им, чиито автомобили им предстои преминаване на технически преглед, ще останат заключени.

Актът по закон е 50 лева и спиране от движение затова, че шофьор кара автомобила си без годишен технически преглед.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *