Нова подмяна на всички касови апарати

В опитите си да се преборят със сивата икономика и укриването на обороти финансовото министерство и НАП готвят ново утежнение за бизнеса. След като преди няколко месеца бяха въведени изисквания всички търговци поетапно до средата на 2019 г. да усъвършенстват фискалните си устройства, така че да отпечатват QR код на всяка касова бележка и данните за всяка продажба да се отчитат онлайн в НАП, сега става ясно, че до края на тази година трябва да бъдат подменени всички над 400 000 касови апарати в страната. По груби оценки на НАП това означава над 120 млн. лв. допълнителни разходи за фирмите.

Новината изненада депутатите от бюджетната парламентарна комисия и нейния шеф Менда Стоянова. Вчера те гласуваха за второ четене безобидни промени в Закона за митниците, свързани с административната реформа и премахването на някои хартиени удостоверения, които фирмите трябва да представят пред митническите органи. По изпитания вече начин, без предварително публично обсъждане, в преходните и заключителните разпоредби на закона между първо и второ четене са вмъкнати и промени в Закона за ДДС. Те въвеждат нови изисквания към софтуера, с който в търговските обекти се управляват продажбите. Декларираната цел е да се прекратят възможностите за манипулиране на устройствата и укриване на обороти. НАП ще поддържа публичен списък с предварително одобрени програмни продукти и няма да се позволява на търговците да използват софтуер извън този списък.

Новите изисквания за софтуера всъщност се появиха преди месец на сайта на финансовото министерство в проект на поредни изменения в наредбата за отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства. Причина за промените е, че данъчните инспектори се натъкват все по-често на манипулиран софтуер, чрез който се укриват оборотите на търговците. С него се изтрива информация или изобщо не се отчитат продажби, а на клиентите се връчват фалшиви касови бележки.

Никъде в мотивите на проектонаредбата не се посочва, че тези мерки всъщност ще доведат до масова подмяна на касовите апарати. Споменава се единствено, че по данни на НАП в около 20 300 обекта се използва софтуер за управление на продажбите или т. нар. фискални принтери. „Следва да се има предвид, че броят на обектите е със сигурност по-голям, тъй като повечето одобрени типове електронни касови апарати с фискална памет позволяват работа и в режим „фискален принтер“. Към момента обаче не може да се даде оценка за разходите, но те ще са съществени“, посочват вносителите от Министерството на финансите.

На практика трябва да се подменят всички над 400 000 касови апарати и фискални принтери в страната, уточни пред депутатите от бюджетната комисия Александър Георгиев, заместник изпълнителен директор на НАП. Като се има предвид, че най-евтините струват между 250 – 300 лв., излиза, че инвестицията е над 120 млн. лв., сметна Георгиев.

Сериозните разходи, които трябва да направи бизнесът до края на годината, стъписаха депутатите от комисията. „Финансовият министър знае ли за тези разчети? Има ли цялостна оценка на въздействието?“, изумена попита Менда Стоянова. „Всички искаме да се борим срещу сивата икономика, но подобни мерки са шокиращи и не е възможно да се извършат в рамките на няколко месеца“, заяви депутатът от БСП Румен Гечев. Йордан Апостолов от „Обединени патриоти“ се възмути, че само преди няколко месеца земеделците, които се занимават с растениевъдство, са били принудени да се снабдят с електронни фискални устройства, за да си получат субсидията. „Сега отново ли ще искате от тях да купуват касови апарати“, попита той.

„Финансовият министър трябва да промени сроковете в тази наредба“, коментира по-късно пред журналисти Менда Стоянова.

Предложените промени в Закона за ДДС предизвикаха спор и заради предлаганите санкции за манипулиране на софтуера и на фискалните устройства. Предвидените глоби трябва да бъдат диференцирани според оборотите на търговските обекти, а не да са еднакви за всички, настояха депутатите и върнаха законопроекта за преработка до следващото заседание на комисията.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *