Нова помощ от държавата за собствениците на ипотекирани имоти в САЩ

Администрацията на американския президент ще разширява своята програма за рефинансиране на ипотечни заеми. Чрез нея се подпомагат собствениците на ипотекирани имоти, чиято цена е по-малка от стойността на получения банков заем.
В програмата вече ще могат да участват всички американци, чиито имот е с 25% по-евтин от ипотечния кредит, отпуснат от банката за неговото закупуване. Досега в програмата можеха да участват само собствениците на жилища, които са с 5% по-евтини от получения заем.
Поевтиняването на жилищата в САЩ лиши много от собствениците на имоти от възможността да рефинансират своите ипотечни заеми при новите, по-благоприятни лихвени условия, пише CNN.
Данни на агенциите Standard & Poor’s и Case Shiller показаха, че цените на жилищата в 20-те най-големи мегаполиса намаляват с 0,6% на месечна и 18,1% на годишна база през април.
Например около 67% от притежателите на жилища в района на Лас Вегас, който бе силно засегнат от ипотечната криза, дължат по-голяма сума на банката, отколкото струва техният имот в момента.
Изчисления на агенции за недвижими имоти в САЩ показват, че една пета от собствениците на ипотекирани имоти в САЩ няма да могат да се изплатят на банката, ако продадат своето жилище.
Данните на финансовото министерство в САЩ сочат, че досега са били рефинансирани около 20 хил. ипотечни заема. Американското правителство се надява по този начин да облекчи финансовото положение на поне 4-5 млн. кредитополучатели.
За да се възползват от новата възможност, собствениците на имоти трябва да са изплащали редовно вноските по своя заем, който е бил отпуснал от ипотечните банки Fannie Mae или Freddie Mac.
Миналата седмица стана ясно, че търсенето на кредити за покупка на жилище се повишава, а лихвеният процент по 30-годишните ипотечни заеми с фиксирана лихва възлиза на 5,57%.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *