Нова социална реформа: Парите следват старците

Държавата ще финансира социалните услуги, предоставяни и от частни фирми, ако бъдат избрани от нуждаещите се. Това предвижда концепция за създаването на нов закон за социалните услуги, върху която работи Министерството на труда и социалната политика.

“Предвиждаме да въведем и при социалните услуги принципа “парите следват клиента”, коментира зам. социалният министър Лазар Лазаров пред “24 часа”. Законопроектът ще е готов в средата на 2016 г. и вероятно ще влезе в сила от началото на 2017 г.

В момента социалните услуги, сред които консултациите, домовете за хора с увреждания, сиропиталищата, старческите домове и пр., са с три вида финансиране – държавно, общинско или частно. Възрастните хора се насочват от Агенцията за социално подпомагане точно коя услуга и от кой доставчик да ползват. При новия вариант те ще са свободни да изберат например в кой дом да отидат и натам ще се насочва и държавното финансиране.

Нуждаещите се хора ще са свободни и да избират точно коя социална услуга да ползват.

Ще бъде създадена система за контрол на качеството на социалните услуги, допълни Лазаров.

Държавата ще направи и карта на нуждите от социални услуги в зависимост от демографския профил на населението, предвижда още концепцията, по която работят в министерството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *