Нова финансова криза се задава

Данните, събрани от мен показват, че ръстът на паричното предлагане M1 във водещите 7 световни икономики е достигнал пика си през зимата. Показателят, който отразява промяната на тесните пари е нараснал с 5.1% през ноември, но ръстът се е забавил до 3.6% през януари и 2.1% през февруари. Този темп на забавяне на растежа на М1 е сравним с промяната на показателя от 2008 г, в месеците преди Голямата рецесия, която до голяма степен свари централните банки неподготвени.
„Скоростта на забавяне е тревожна. Промяната на тесните пари се отразява върху икономиката с до шест месеца закъснение, така че можем да очакваме, че икономическият растеж в световен мащаб ще достигне връх през май. Възможно е да има рязко забавяне през втората половина на годината,“ Ако се случи, това може да донесе неприятна изненада за пазарите на ценни книжа, където инвеститорите залагат, че САЩ ще се възстановяват все по-бързо и, че кризата в еврозоната е преминала през най-лошите си моменти, докато Китай се готви за меко приземяване.
Трендът на фондовите пазари обикновено се променя около два месеца преди пик на темпа на растеж на реалната икономика.
Световната икономика е по-слаба, отколкото изглежда, тъй като монетарните стимули имат все по-слаб ефект на Запад, докато Китай, Индия и Бразилия, постепенно губят скорост. Съществува риск двете тенденции да съвпаднат и взаимно да се подсилят.
В Китай M1 намаля през януари, показвайки по-голяма слабост отколкото след фалита на Lehman Brothers . Паричното предлагане се подобри през февруари, но само до нулев растеж.
Твърде е рано да се прецени дали Китай наистина е избегнал спукването на имотния балон, но трябва да се има в предвид, че през последните 5 години кредитирането във втората по големина икономика в света е нараснало с 87%, по данни на Fitch. Това е повече отколкото увеличението на задлъжнялостта в Япония и в Корея преди спукването на балоните на азиатската криза от последното десетилетие на XX век.  Китайската асоциация за желязо и стомана отчете, че продукцията на стомана е намаляла с 300 000 тона на ден от началото на тази година, което се отразява на стойността на австралийския долар и акциите на Vale и BHP Billiton.

Продажбите на жилища в Гуанджоу са се свили с 40% през първите два месеца на годината, докато цената им е намаляла с 22%. На този фон мекото кацане изглежда все по-малко вероятно.
Монетаризмът не е точна наука. Всичко това може да се окаже фалшива тревога, но при предишните глобални кризи промяната в паричното предлагане даваше вярна представа за слуващото се в икономика.  В САЩ ръстът на М2 намаля под 1.6% през последното тримесечие на 2011 г. за първи път откакто агрегираният показател е започнал да се отчита статистически през 1959 г. А Федералният резерв не възнамерява да направи нищо по въпроса.
В Европа  Марио Драги действа решително и за два месеца раздаде на банките близо 1 трн. евро, по голямата част от които финансовите компании депозираха обратно в ЕЦБ.  Така М1 в Гърция пада за шестте месеца до януари с 12.9%, в Ирландия с 9.2%, в Португалия с 9%, в Италия с 8%. А все пак става въпрос за водещ индикатор.  Между другото Италия, третата по големина икономика в еврозоната, вече се намира в рецесия.
В Европа политиците разчитат на нов цикъл на растеж в световен мащаб, който да свърши работата вместо тях, и да изведе еврозоната от кризата, но изглежда трябва се готвят за точно обратното развитие на нещата и нова финансова криза.

Блогът на Venziko

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *