Новините от Германия понижиха индексите в Европа

Разбира се своето влияние оказват и вече станалите традиционни опасения за развитието на дълговата криза в еврозоната.  А да не забравяме и приближаването на „фискалната скала“ в САЩ. Проблем, който ще става все по-належащ.
 
Индексът на сините чипове Dow се понижава с 0.35%, до 13 563 пункта. Технологичният Nasdaq пада с 0.74%, до 3 114 пункта, а широкият S&P 500 губи 0.47%, до 1 454 пункта.
Низходящата корекция днес е не толкова реакция на фундаментални проблеми, колкото консолидация преди американските компании да започнат да представят отчетите си за третото тримесечие на годината. Първи е алуминиевият гигант Alcoa, чиито финансови резултати ще станат публично известни утре, след края на сесията в Ню Йорк.
Днес еврото е под натиск, като корективното движение едва ли ще продължи дълго. Очаква се през тази седмица да бъде постигнато споразумение между институционалните кредитори и Гърция. А днес в Люксембург европейските финансови министри би трябвало най-после да обявят стартирането на ESM – финансовото оръжие срещу кризата на стойност 500 млрд. евро.
Но в момента единната валута губи 0.41%, до 1.2973 долара, а доларовият индекс DXY се покачва с 0.31%, до 79.58.
С настъплението на долара суровините са под натиск. Златото поевтинява с 0.44%, до 1 773 долара за тройунция. Средната цена на фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през ноември, пада с 0.71%, до 89.26 долара за барел.
Европейските индекси задълбочиха пониженията с след излизането на данните за индустриалното производство на Германия. Докато износът на страната се е покачил през месеца по-бързо от очакванията, индустрията се с свила с 0.5%, след повишение с 1.2% през юли.
Днес в Люксембург европейските финансови министри обсъждат как да спасят Испания, която не иска да бъде спасявана.
Междувременно преговорите на Гърция с кредиторите продължават. Атина трябва да свие публичните си разходи с 13.5 млрд. евро, за да получи следващия спасителен транш от ЕС, ЕЦБ и МВФ. Според гръцкия финансов министър Янис Стурнарас, на преговарящите страни вече им остава да постигнат съгласие за мерки на стойност едва 1 млрд. евро. Тоест преговорите могат да приключат още тази седмица.
Атина пък се подготвя за визитата на германския канцлер Ангела Меркел, която ще бъде охранявана от 7000 гръцки полицаи.
И докато Гърция протестира, Германия продаде на дълговите пазари 6-месечни облигации за 2.42 млрд. евро, при отрицателна доходност от – 0.022%.
Във Франкфурт DAX се понижава с 1.23%, до 7 307 пункта. В Лондон FTSE 100 пада с 0.72%, до 5 829 пункта, а френският CAC 40 губи 1.10%, до 3 419 пункта.
Корективното движение на еврото се задълбочи. Единната валута губи 0.48%, до 1.2964 долара, докато доларовият индекс DXY се покачва с 0.35%, до 79.61.
Европейските индекси падат в началото на сесията. Бягството от риск става на фона на данните публикувани днес, че търговският излишък на Германия е нараснал през август, като износът е скочил с 2.4%, до 95.0 милиарда евро. В същото време вносът е нараснал със само 0.3%, до 76.7 милиарда евро.
Въпреки това индексът на германските сини чипове DAX пада с 1.05%, до 7 320 пункта. В Париж CAC 40 е надолу с 1.22%, до 3 415 пункта, а британският FTSE 100 губи 0.85%, до 5 821 пункта.
Днес финансовите министри на страните от еврозоната ще се срещнат в Люксембург на фона на задълбочаващата се криза във валутния съюз. Новината от Германия съвсем не е толкова добра колкото изглежда, защото по-големият излишък всъщност означава увеличаване на дисбалансите в еврозоната.
Междувременно Испания продължава упорито да отхвърля спекулациите и призивите за спасяване от ЕС. А стартирането на новия Европейски механизъм за стабилност, на стойност 500 млрд. евро, продължава да се бави, заради финансовите изисквания на Берлин.
Преговорите между кредиторите и Атина за бюджетните съкращения в гръцката държава пък отново стигнаха до задънена улица, като нито една от двете страни не е готова да отстъпи.
Еврото пада с 0.47%, до 1.2966 долара, докато доларовият индекс DXY се покачва с 0.33%, до 79.59.
В Лондон цената на суровия петрол сорт Брент с доставка през ноември намалява с 0.97%, до 110.93 долара за барел.
Азиатските индекси падат. След като в петък спадът на безработицата не успя да върне апетитът за риск на инвеститорите в САЩ, днес и Азия беше залята от негативната вълна. Притесненията са насочени към кризата в еврозоната и политическата криза във Вашингтон. Инвеститорите се опасяват, че в края на годината може да се стигне до срив на потребителското търсене на двата най-големи пазара на азиатските експортни компании.
Междувременно от Световната банка прогнозираха, че развиващите се икономики в Източна Азия трябва да увеличат фискалните стимули, тъй като се очаква през тази година икономическият растеж на региона да бъде най-слабият от 11 години насам.
Темпът на увеличение на БВП на Източна Азия, като се изключат Япония и Индия, ще се забави до 7.2%, спрямо 8.3% през 2011 г.
И така, докато днес в Япония пазарът почива заради празник, при сравнително тънка търговия, в Хонконг, Hang Seng пада с 0.56%, до 20 894 пункта. В Шанхай CSI 300 е надолу с 0.58%, до 2 074 пункта, а в Сеул, Sensex губи 0.40%, до 18 862 пункта.
Инвеститорите прибират печалби след три сесии на ръст на азиатските индекси, преди днешната среща на финансовите министри на еврозоната, която ще се проведе в Люксембург. На нея се очаква да бъдат обсъдени два основни проблема – спасяването на Испания, тоест как да се накара Мадрид да поиска помощ пот ЕС и създаването на единен европейски банков регулатор.
На този фон еврото е под натиск, като губи 0.4%, до 1.2975 долара. Данните на CFTC показват, че през миналата седмица нетните спекулативни къси позиции по кроса EUR/USD, са достигнали 13-месечен минимум от 8.1 млрд. долара. Нетните залози за поевтиняване на щатския долар срещу 6-те основни валути пък са нараснали със 72%, до 19.6 млрд. долара. Но днес индексът DXY се покачва с 0.30%, до 79.85, като това може да e начало на ново обръщане на краткосрочния тренд за американските пари, след като инвеститорите отработиха новината за третия кръг от количествени улеснения в САЩ.
Поскъпването на долара и слабите икономически очаквания оказват натиск върху цената на петрола. Фючърсите на сорт WTI с доставка през ноември поевтиняват с 1.16%, до 88.83 долара за барел. Златото също пада под натиска на американските пари, с 0.61%, до 1 770 долара за тройунция.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *