Новите по-ниски цени на газа у нас ще станат ясни в понеделник

В понеделник ще бъдат оповестени новите по-ниски цени на газа, за които вече са направени разчети след обявеното от „Газпром“ намаление на цената на синьото гориво за Европа. Това съобщи изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов в предаването „Събота 150“.

Понижените цени ще влязат в сила от 1 април. Разчетите за загубите на „Булгаргаз“ са готови. Предстои претенциите да бъдат предявявани към контрагентите доставчици „Овергаз Инк“, „Винтерсхал“, „Газпромекспорт“. Желанието на дружеството е да сключи договор само с един доставчик -„Газпромекспорт”.

„Досега в договорите е фигурирало задължението на купувача да гарантира своите задължения за заплащане на газа, но в голяма степен не е имало задължението на доставчика да гарантира доставките на природен газ. В този смисъл, обединяването в един договор за количества, които малко или много касаят един пазар, продават се в България от една фигура, която се нарича обществен доставчик, тоест няма ограничение по условията, по които ние продаваме на нашите клиенти, ще унифицира цялата система. Това е нашето желание. Тя е 100% собственост на „Газпром“ и нашето желание е да имаме директен договор с „Газпромекспорт“. Всъщност това, което ние искаме е да знаем много ясно какви са правата и задълженията на двете страни и те да бъдат еднакви“, заяви Димитър Гогов.
БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *