Новият Закон за горите ще ограничи промяна на предназначението на горите

Равнопоставянето на видовете горска собственост е един от основните акценти в новия Закон за горите. Това съобщи зам. министърът на земеделието Георги Костов при представянето на закона пред кметове и представители на 20 общини на събрание на Асоциация „Общински гори”, информират от ведомството. По време на срещата Асоциацията даде подкрепата си за горския закон.

 
 
В Закона е предвиден и специален фонд за инвестиции в горските пътища и инфраструктурата. Документът силно ограничава възможностите за разпоредителни сделки и за промяна на предназначението на гори. Изцяло ново е виждането за екосистемните услуги, което трябва да придобие завършен вид с изработването на специална наредба.
 
 
По нов начин се урежда движението на хора и превозни средства, въвеждат се механизми за оценка, които ще доближат стойността на горите до пазарната. В документа е заложена и по-голяма отговорност на лесовъдиде. Разширяват се и правомощията на кметовете в техните землища. Важно значение за общините ще има и въвеждането на тризвенно планиране, с което ще се следва спецификата на регионите и защитата на обществените очаквания, съобщават от земеделското министерство.
 

 
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *