Новият интернет балон се пука в Китай

Китай е изправен пред ново предизвикателство – интернет. Смята се, че мрежата може да бъде следващият двигател за втората по големина икономика в света. Анди Кси от Caixin обаче не е съгласен.

Бизнесът съсредоточен около социалните мрежи, електронната търговия и онлайн игрите, не е довел до значителен тласък на производителността на икономиката и най-вероятно няма го направи и в бъдеще.

Бумът отразява най-вече преразпределение на съществуващото търсене от офлайн към онлайн платформи. Тъй като повечето фирми в сектора са нови, те печелят пазарен дял с евтино финансиране и ниски норми на възвращаемост и е съмнително, че търсенето се дължи изцяло на по-ефективни канали за дистрибуция. Евтиното финансиране, т.е. ликвидния балон, може би е основният двигател за интернет бума.

Опасността за Китай е, че вижда фалшива надежда за съживяване на икономиката. А фалшивата надеждата се превръща в извинение да не се прилагат болезнените структурни реформи.

Как се продава даден продукт не е от значение в сравнение със самия продукт. Стив Джобс имаше iPhone. Дали телефоните се продават онлайн или в тузарските магазини на Apple не е важно. Една устойчива икономика се основава върху предприятия, които правят по-добри продукти при по-ниски разходи в течение на времето. Икономика, която залага изцяло на маркетинга и няма уникални продукти с висока стойност, не може стигне далеч.

Китай ще върви напред ако повиши ефективността от страна на предлагането и реалната покупателна сила на населението. За целта е нужна по-малко държава и повече пазар – засилване на конкуренцията и отпадане на държавните ограничения за достъп до пазара.

Необходимо условие за просперитет е и спукването на балона на дълга.

Смартфонът слага интернет в ръцете на всеки човек. Той дава на хората възможност да се докоснат до мрежовите технологии и отваря техните умове за различни нови възможности.

Биткойните са краен пример за това какво може да роди въображението, подкрепено от евтини пари. Това е частно печатане на пари, макар и в цифров вид, което е незаконно навсякъде по света.

Един интернет балон вече се спука през 2000 г., но от 2008 г. насам се надува друг – социалните мрежи, електронната търговия и онлайн бизнесът се превърнаха в любимци на финансовите пазари.

Историите на сегашния интернет бум са различни в контекста си, но подобни като аргументи за печалба на тези от 2000 година.

Имаше три аргумента в полза на завишени оценки на стартиращи фирми без опит и приходи. Първо – интернет ще промени всичко, второ – победителите в новото състезание ще станат по-големи от всички останали и трето – потребителите ще променят напълно навиците си. Историята показва, че всички тези аргументи са далеч от истината.

Интернет е еволюция, а не революция. Предимствата на интернет търговията са силно намалени, когато става въпрос за физически стоки и услуги. Интернет остава преди всичко бизнес с цифрови информационни продукти.

Победителите вземат всичко, когато услугите са безплатни. В противен случай, конкуренцията тласка надолу възвращаемостта на капитала до нива близки до средните.

Този интернет бум може да остави след себе си няколко устойчиви бизнеса, но независимо от успехите на някои компании, те няма да имат значително въздействие върху производителността на цялата икономика. Интернет не променя производствената на машините и хората. Само новите продукти и услуги движат икономиката напред. Маркетингът е просто маркетинг. В най-добрия той може да направи няколко души по-богати.

Глобализацията на международната търговия и инвестициите беше реалната движеща сила за световната икономика. Две трети от търговията се случва в рамките на мултинационални компании. Информационната революция е ключов фактор, но само толкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *