Новият кабинет на Италия полага клетва днес

Днес новият италиански кабинет ще положи клетва през президента Джорджо Наполитано. Парламентът ще му гласува вот на доверие в понеделник. Това е 63-то правителство от обявяването на Италия за република на 2 юни 1946 година. В него влизат 8 мъже и 8 жени.

Ключовият пост на финансов министър заема Пиер Карло Падоан, главен икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Вътрешното министерство остава в ръцете на Анджелино Алфано, лидер на Нова дясноцентристка партия, която е коалиционен партньор в правителството на Ренци. Външен министър ще бъде Федерика Могерини, специалист по европейска политика.

След като официално пое премиерския пост Матео Ренци даде надежди за съживяване на икономиката на третата по големина държава в еврозоната.

„Съзнавам отговорността, деликатността и изключителната чест, която идва със създаването на правителство“, заяви бившият кмет на Флоренция след близо тричасова среща с италианския президент Джорджо Наполитано. „Ще направя всичко възможно да заслужа доверието на депутатите, сенаторите и милионите италианци, които очакват от нас да дадем конкретни отговори”, допълни той, цитиран от АФП.

39-годишният Ренци е най-младият премиер в историята на Италия. Това стана след отстраняването на предшественика му Енрико Лета, който беше обвинен, че не изпълнява обещаните реформи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *