Новият кмет на Москва ще разпродава масово активи

„Блумбърг“

Москва може да продаде дялове в редица компании – от банки до летища, след като длъжността столичен кмет премине от Юрий Лужков към Сергей Собянин, началник на политическия кабинет на премиера Владимир Путин.
„Новият кмет ще работи активно по приватизацията, заяви социологът Олга Крищановская, която изследва руските елити. Всички доходоносни активи ще бъдат предложени за продан.“
Федералното правителство планира набирането на $10 млрд. годишно в следващите пет години чрез освобождаване от активи, за да редуцира бюджетния дефицит, който достигна 5,3% от брутния вътрешен продукт. Въпреки че местната власт в Москва е с недостиг от 120 млрд. рубли ($3,9 млрд.) при изразходвани 1,1 трлн., Лужков така и не се включи в приватизационната вълна, преди президентът Дмитрий Медведев да го уволни на 28 септември, посочвайки като мотив „загуба на доверие“.

300 млрд. рубли годишно

Вицепремиерът Игор Шувалов заяви в интервю от 8 октомври, че продажбата на активи, собственост на градове като Москва и Санкт Петербург, може да генерира 300 млрд. рубли годишно, точно колкото възнамерява да набере федералното правителство.
Столичната управа притежава директно или индиректно 63,8% от Bank of Moscow, сочат данни от сайта на кредитора. Той на свой ред държи 65,9% от Мосводоканал банк. Градът е собственик също на дялове в „Мосстрой Економ банк“ и авиолинията „Атлант-Союз“.
Акциите на Bank of Moscow се покачиха с 0,4% до 978 рубли след номинирането на Собянин на 15 октомври при 0,1% спад на руския индекс Micex. Доходността по доларовата облигация на банката с падеж през 2015 г. се покачи с 20 базисни пункта за същия период, докато тази по еквивалентните държавни облигации в долари се покачи с 2 базисни пункта.

Срещу федералното правителство

Финансовият министър Алексей Кудрин, който доста често се конфронтираше с Лужков, заяви на 9 октомври, че Москва може да продаде дялове за финансирането на социални програми.
„Две банки са собственост на столичната управа“, посочи той. „Тя е собственик и на авиационни компании. Мина доста време, откакто други региони са притежавали търговски концерни“ като например строителни компании, продължи той.
74-годишният Лужков беше уволнен след седмици на медийни съобщения, в които бе обвиняван в корупция и фаворизиране на съпругата му Елена Батурина, милиардер и строителен предприемач.
В осемнадесетгодишното си управление бившият кмет заставаше срещу федералното правителство, сякаш бе „провинциален лидер“, заяви в интервю за в. „Взгляд“ Владислав Сурков, зам.-началник на политическия кабинет на Медведев.
Лужков отхвърли твърденията по негов адрес и пред базираното в Москва списание „Ню таймс“ заяви, че никога не е нарушавал закона с действията си, а обвиненията срещу него са политически мотивирани. Батурина увери, че не е получавала привилегировано отношение от столичната управа.

Ваучерите на Елцин

Лужков бе изявен противник на програмите на бившия президент Борис Елцин за ваучери и заеми срещу акции, използвани при приватизацията на държавни активи през 90-те години – позиция, която му спечели одобрение дори от критиците.
„Добре е, че запази московската собственост такава през 90-те години“, заяви Сергей Митрохин, лидер на опозиционната партия „Яблоко“. И поясни: „Всичко се разпродаваше на минимални цени.“
52-годишният Собянин четири години бе губернатор на родния си регион Тюмен (Сибир), преди тогавашният президент Путин да го привлече в Москва като ръководител на политическия си кабинет в Кремъл през 2005 г. Когато Путин стана министър-председател през 2008 г., Собянин го последва.
Бъдещият столичен кмет е дясната ръка на премиера, но също така е приемлив избор за Медведев и за „финансовите и промишлените компании, свързани и с двамата“, твърди Михаил Ремизов, директор на базирания в Москва Институт за национална стратегия.
Продажбата на активи може да компенсира частично потенциалния спад в данъчните постъпления на столицата, ако Собянин разхлаби хватката на предшественика си върху доходите от базираните в Москва компании като Сбербанк и OAO Russian Railways, посочва Владимир Климанов, директор на Института за реформа в публичните финанси.
„Ще има преразпределение на данъчните постъпления и столицата може да загуби до 10% от бюджетните приходи“, прогнозира Климанов. Общо 85% от парите на общината идват от данък печалба и данъка върху доходите на физическите лица, генерирани от концентрацията на компании със седалище в столицата, поясни той.
Федералното правителство отдавна планира да подели богатството на столицата с други части на страната, отбелязва Климанов. Москва е заемала 23,8% от БВП на Русия през 2008 г., последната година, за която са налични данни, информират от националната статистика.
Кудрин заяви, че федералното правителство е започнало да пренасочва повече приходи от богати региони като Москва към по-бедните области.
„Няма как да изравним приходите на Москва и Калмикия или Тува, но изравняването стига до 85% от средното за страната“, заяви той, визирайки два от най-бедните региона в страната.
Медведев избра Собянин сред четирима кандидати, предложени от „Единна Русия“ на Владимир Путин. Назначението му трябва да бъде одобрено от столичния градски съвет, където партията на премиера държи 32 от общо 35-те места. Гласуването е насрочено за днес.
Кметът трябва да се справи с корупцията след години на „схеми, чиято законност най-малкото буди въпросителни“, каза Медведев на Собянин, след като го информира за номинацията. „Той трябва да направи икономическия живот на Москва по-открит и по-конкурентен, като се съобразява със съществуващите закони“, допълни президентът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *