Нови дела от ЕК към България

Европейската комисия започна в четвъртък нова наказателна процедура срещу България, а друга мина във втора фаза. Това стана в деня, в който министърът по европейските въпроси Гергана Паси предупреди правителството, че Брюксел може да даде София на съд заради столичния боклук, и то по време на изборите.

Новата процедура е заради това, че България ограничава адвокати от други страни членки да упражняват професията си тук. Това според ЕС нарушава правото на свободно движение. Причината за процедурата е жалбата на пет големи международни правни фирми, които миналата година бяха глобени от Комисията за защита на конкуренцията. Канторите твърдят, че са санкционирани неоснователно и българският закон ги дискриминира. Всичко започна, след като най-големите български адвокатски дружества подадоха жалба в антимонополната комисия срещу чуждите правни фирми. Мотивите им бяха, че те работят като търговски дружества, а това е забранено от българския закон, и не спазват изискванията за имената на адвокатските фирми. Чуждите кантори отказват да се прекръстят, защото имената им са известни в цял свят от векове. Със започването на процедурата ЕК иска от българските власти да изяснят въпроса, като са им дадени два месеца за действие.

Именно заради неспособността на властите да отговорят в този срок в четвъртък комисията започна втора фаза от процедурата по казуса с данъчното третиране на чуждестранни държавни, общински и корпоративни облигации, което според Брюксел е дискриминационно, тъй като българските ценни книжа са освободени от данъци. Експерти поясниха, че това е затруднявало емитирането на облигации от български дружества, които търсят чуждестранни инвеститори. От Министерството на финансите обявиха, че до март ще внесат предложения за промяна в закона.

Процедурата за данъчното облагане е една от десетте, които са във втора фаза, стана ясно от доклад на Гергана Паси до правителството. В документа е записано, че от началото на членството в ЕС досега срещу България е имало 121 процедури, но 92 от тях са били закрити. Най-много предупреждения срещу София е имало в областта на околната среда и транспорта, а през 2008 г. е имало два пъти по-малко процедури от 2007 г.

Паси обаче предупреди, че две от процедурите са много близо до съд и е възможно ЕК да започне дела в Люксембург по време на парламентарните избори. Най-сериозно е положението със софийския боклук. Столицата трябваше да има инсталация за преработка на сметта още преди влизането в ЕС. В отговор към Брюксел страната е посочила, че съоръженията за третиране на отпадъците ще са готови чак в средата на 2011 г. Дотогава България може да бъде осъдена и да трябва да плаща глоби всеки ден.

Друг казус, запътил се към съда в Люксембург, са квотите за изкупуване на електроенергия от основните производители ( ТЕЦ „Варна“, ТЕЦ „Марица-изток 2“, АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Бобов дол“) на регулирана цена от Националната електрическа компания. Това според Еврокомисията е дискриминационно. НЕК продава тока на електроразпределителните дружества на цени, по-ниски от свободния пазар, за да защити битовите абонати и малките и средни компании. Вече уведомихме регулаторната комисия, НЕК и Електроенергийния системен оператор (EСО) и очакваме те да предложат мерки за отстраняване на нарушенията, коментира шефът на дирекция „Енергийна стратегия“ в Министерството на икономиката и енергетиката Иванка Диловска. Вероятно ще бъде записано при какво потребление защитените потребители могат да купуват енергия, а част от средните предприятия с до 50 души персонал и 19 млн. лв. годишен оборот ще излязат на свободния пазар. Малко вероятно е обаче до края на мандата на правителството енергийният закон да бъде променен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *