Нови дупки в колана за още 2,5 млрд. лева

Трябва да се търси икономия от около 2,5 млрд. лева разходи, заявява номинираният за финансов министър Симеон Дянков в интервю за „24 часа“. Той съобщава, че от 10 дни вече се среща със сегашния финансов министър и обсъждат „предаването“ на министерството и възможностите за актуализация на бюджета. Целта е да се приключи с минимален излишък от 0.5%, казва Дянков, като уточнява, че постепенно акцентът се измества от съкращаването на разходите към повишаването на приходите.
Вчера Пламен Орешарски отчете намаляване на излишъка в консолидирания бюджет от 555 млн. лв. в края на май на 173 млн. лв. в края на юни. По този повод днес „Дневник“ коментира, че ако не е задържаненето на ДДС за възстановяване, бюджетът вече щеше да е на минус.
В отговор на въпрос на „Дневник“ от пресслужбата на финансовото министерство съобщили, че по републиканския бюджет (парите на правителството, без общини, ДОО и еврофондовете) има излишък от 216 млн. лв. към края на юни. Сравнено с данните за май, това означава, че през юни правителството е регистрирало излишък от 111 млн. лв., но някой от останалите бюджети, включени в консолидираните сметки, са на червено. Според Дневник, пробойната е в бюджета на осигуряването.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *