Нови е-услуги за над 200 000 търговци с храни и фермери

„Над 200 000 търговци с храни и фуражи ще могат да се възползват от електронните услуги, предоставяни от Българската агенция по безопасност на храните“, съобщи Даниела Бобева при представянето на нови 5 електронни комплексни административни услуги.

В представянето участваха изпълнителният директор на БАБХ проф. Пламен Моллов, представители на МС, МТИТС и на браншови структури в търговията с храни и фуражи.

БАБХ е пилотна администрация в проект на Министерския съвет и ОПАК „Въвеждане на комплексно административно обслужване за предоставяне на качествени услуги на гражданите и бизнеса“, реализиран с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет“, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд.

В рамките на проекта в 5 електронни комплексни административни услуги е заложена възможност за автоматизирано извличане на данни от регистрите на Агенцията по вписванията, ГРАО и МВР чрез Единна среда за обмен на електронни документи (ЕСОЕД) на Министерството на транспорта, информационните съобщения и технологиите за нуждите на електронното управление.

Административна информационна система за комплексно административно обслужване (АИС КАО) в БАБХ ще предоставя достъп на гражданите до следните пет административни електронни услуги: регистрация на зоопаркове, аквариуми, терариуми, циркове, ферми, волиери и вивариуми; регистрация на обекти за производство и търговия с храни; издаване на разрешение за търговия на едро, търговия на дребно и преопаковане на продукти за растителна защита; издаване / преиздаване на удостоверение при промяна на обстоятелствата за регистрация на обекти и оператори, които не задържат фуражи на склад, упражняващи дейност по Закона за фуражите; издаване/преиздаване на удостоверение при промяна на обстоятелствата за регистрация на оператори, транспортиращи фуражи, упражняващи дейност по закона за фуражите.

„За пръв път се реализира подобен междурегистров обмен на данни, който ще доведе до повишаване ефективността на администрацията и удовлетвореността на гражданите. По всяка от услугите се спестяват 3 документа“, обясни Бобева. В момента услугите са достъпни онлайн в цялата страна, а на гише – само в София.

„Предстои обучението на около 300 служители в регионалните звена на БАБХ, което вероятно ще приключи през есента“, обясни проф. Моллов.

Тя препоръча да се помисли за издаването на електронни подписи на завършващите средното си образование български граждани, за да се увеличи достъпът до електронни услуги от по-голяма част от населението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *