Нови мерки за сближаване цените на мобилните услуги разработва Еврокомисията

Нов пакет от мерки, насочени към укрепване на единния пазар в областта на далекосъобщенията ще представи през септември заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Нели Крус, съобщава информационната служба на ЕК. От Брюксел уточняват, че потребителите на мобилни телефони в Европейския съюз са изправени пред огромни разлики в цените на едни и същи услуги в отделните страни.

Най-голяма (774%) е разликата в цената на националните телефонни обаждания в мобилната мрежа между Литва, страната с най-евтини обаждания, и Холандия, страната с най-скъпи разговори.

Тези разлики в цените не могат да бъдат обосновани с разлика в качеството на услугите, разлики в размера на разходите за предоставяне на услугата или с разликите в покупателната способност на потребителите в отделните страни.

„Както става ясно от тези данни, наличието на 28 национални телекомуникационни пазара в Европа днес не предоставя на потребителите ползите, които би им осигурил един общ пазар. От съществено значение е за целия ЕС да се напредва бързо по пътя към изграждане на един истински единен пазар и един наистина свързан континент“, заяви Нели Крус.

При други категории основни стоки и услуги на единния европейски пазар съществуват много по-малки разлики в цените. Така например литър мляко струва между 0,69 евро и 0,99 евро навсякъде в ЕС – разлика в цената от 43 %. При покупката на iPad например, разликата в цената е едва 11 % между отделните страни.

От 1 юли 2013 г. влязоха в сила новите по-ниски пределни цени за мобилен роуминг в Европейския съюз. Преносът на данни поевтиня с 36%, като роумингът в най-новата държава член – Хърватия – стана 15 пъти по-евтин.

Действащите пределни цени са:

– изтегляне на данни или сърфиране в интернет – 45 цента/мегабайт (MB) (заплаща се на използван килобайт) + ДДС (намаление с 36% спрямо 2012 г.);

– изходящи обаждания – 24 цента/минута + ДДС (намаление със 17% спрямо 2012 г.);

– входящи обаждания – 7 цента/минута + ДДС (намаление с 12.5% спрямо 2012 г.);

– изпращане на текстови съобщения – 8 цента + ДДС (намаление с 11% спрямо 2012 г.).

Операторите могат да предлагат по-ниски цени, като някои от тях вече започнаха да премахват таксите за роуминг за гласови услуги и SMS или да предлагат райони без роуминг в някои части на Европа, уточниха тогава от Европейската комисия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *