Нови норми ще урегулират европейската инвестиционна сфера

От днес европейската инвестиционна сфера навлиза в нов етап на развитие, коментира EUbusiness.com. Причината е във влизането в сила на нови норми, които ще урегулират сектора.

Инвестиционните банки, брокерите и фондовите борси похарчиха милиони, за да се подготвят за най-големите реформи в сектора от 14 години насам. Пакетът от законодателни мерки носи името Директива за пазара на финансовите инструменти (MiFID). Директивата цели да стимулира конкуренцията в европейския инвестиционен сектор, да защити по-успешно капиталите на инвеститорите и да им предложи по-широк спектър от услуги.

Съгласно новите норми държавите няма да могат да изискват закупуването на позиции да се осъществява задължително чрез стоковите борси. Така ще се даде възможност за развитие на конкуренцията между инвестиционните банки и други търговски платформи. Освен това брокерите са задължени да предлагат акции на своите клиенти на най-ниската възможна цена. Също така търговските къщи ще разширят обема на услугите, които предлагат. Те ще могат да дават инвестиционни консултации и да предлагат стокови деривативи. Нормите трябва да предотвратяват създаването на монополи на стоковите пазари.

Освен за страните-членки на ЕС MiFID ще важи и за Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

С първия ден на ноември влeзe в сила Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ) у нас. С него се дава възможност да бъдат сключвани сделки извън регулиран пазар с приети за търговия акции. За тези сделки е необходимо оповестяване на информация по реда на закона, както и уведомяване на КФН,приложимо към всички сделки с финансови инструменти.

Възможен начин за оповестяване на информацията за този вид сделки е посредством технически средства на регулирания пазар, на който акциите се търгуват. Борсата ще даде възможност за оповестяване на подобен род сделки с акции посредством съществуващия модул на търговската система за регистрация на сделки. След одобряване на измененията,всички сделки, за които е оповестена информация по този ред, ще бъдат третирани като сделки с акции, сключени извън регулиран пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *