Нови проблеми по пътя към избор на нов управител на Bank of Japan

Политиците в Япония отново стигнаха до задънена улица по пътя си към избор на нов управител на Bank of Japan (Банк ъв Джапан), след като опозицията даде да се разбере, че ще се противопостави на новото предложение на правителството ден преди да изтече мандатът на настоящия управител на банаката и при нарастващите опасения, породени от световната кредитна криза, предаде АФП.

Управляващите продложиха постът да бъде зает от Коджи Танами, управител на Японската агенция за резвитие на кредитирането, но то опозицията казаха, че ще е трудно той да бъде избран, като се позоваха на това, че той е бивш замастник-министър на финансите. Опозицията вече отхвърли кандидатурата настоящия заместник-управител на Японската централана банка и също бивш заместник-министър на финансите Тоширо Муто поради опасения, че той е твърде близък да провителството и това ще се отрази на независимостта на институцията.

“Ние сме разочаровани. На теория е невъзможно да се съгласим с кандидатурата на Танами, след като отхвърляме тази на Муто”, каза представителят на опозиционнната Демократическа партия Кенджи Ямаока.

Танами каза, че ще защитава автономността на банката, ако бъде назначен, за което е необходимо одобрението на двете камари на япанския парламент, една от които е под контрола на опозицията. “Вярвам, че японската икономика има силата да расте, въпреки световния икономически спад”, каза Танами по време на изслушване в парламента.

Масааки Ширакава бивш ръководител на Bank of Japan бе одобрен от парламента за заместник-управител на банката и ако управител на бъде назначен навреме, той ще може да заеме поста временно. Провителството също така номинира професор Кийохико Нишимура, който оглавява борда за парична политика на Bank of Japan, за втори заместник-управител на банката.

Утре изтича мандатът на настоящия управител на банката Тошихико Фукуй. Той бе начело на Bank of Japan в продължение на пет години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *