Нови сурови глоби за шофьорите

1000 лева глоба и отнемане на книжката за 3 месеца заплашват шофьори, които навлязат в затворен път. Това решиха окончателно депутатите със спешни промени в Закона за движение по пътищата. Те бяха одобрени дни след като МВР поиска сурови санкции за водачи, които не спазват разпорежданията на пътните полицаи при лоши метеорологични условия. Законовите промени бяха предложени от ГЕРБ, а парламентът ги гласува единодушно вчера.

Без книжка за 1 месец ще остава и всеки, който не се съобрази с пътен знак, указващ, че има временна забрана за движение извън населено място. По-тежко наказание очаква и собственика на колата нарушител, ако е предоставена на друг шофьор – МПС-то ще се спира от движение за 3 месеца. Шефът на парламентарната транспортна комисия Настимир Ананиев аргументира бързането с факта, че през последните няколко седмици е имало редица случаи, при които водачите не се съобразяват с указанията на полицията, нито с пътните знаци и навлизат в заснежени участъци. Промените ще влязат в сила с публикуването им в „Държавен вестник“, което се очаква да стане в края на тази седмица или в началото на следващата.

Суровите санкции са последната част от поредния ремонт на най-променяния закон в България – този за движението по пътищата. Миналата седмица депутатите решиха, че пешеходецът няма да бъде смятан за съпричинител на пътно произшествие, което се е случило, докато е пресичал на обозначена с маркировка пътека. Депутатите одобриха и предизвикалото остри спорове предложение на Настимир Ананиев да се забрани потъмняването на задното панорамно стъкло и задните странични стъкла. Изключение ще се допуска само ако автомобилът разполага с огледала за обратно виждане и от двете си страни. Новият текст предизвика противоречиви реакции, тъй като често колите са с фабрично потъмнени стъкла, а на практика от десетилетия не се произвеждат автомобили без странични огледала.

С приетите вчера промени в закона депутатите „уредиха“ въпроса и с т.нар. исторически превозни средства (ретро автомобили). Според приетата от тях дефиниция това са МПС-та на възраст минимум 30 години, които не се използват за ежедневен пътен транспорт и разполагат с идентификационна карта от Международната федерация за старинни автомобили или упълномощена от нея организация в ЕС.

През 2016 г. две трети от всички леки коли в страната ни са били над 15 години. Около 40% са колите на възраст над 20 години, сочи статистиката, информира в.Сега. Няма данни колко от тези 40% са над 30-годишни. Точно затова Настимир Ананиев побърза да се застрахова – „Москвичите и жигулите не попадат в тази категория, освен ако не бъдат признати от федерацията“, каза той. Определянето на реда и условията за регистрация на антиките депутатите оставиха на транспортното министерство.

По досегашните правила колата трябва да е обявена официално за ретро. Това става с пращане на молба за разглеждане към международната (френска) организация FIVA чрез българския ретро клуб. Струва около 300 евро само да кандидатстваш и ако те одобрят, те освобождават от данъци. В Германия, когато една кола навърши 30 години, се подава молба, автомобилът получава червени номера и процедурата приключва.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *