Нови условия за пенсиониране след около една година

Промяната в условията за пенсиониране ще влезе в сила след около една година, съобщи социалният министър Тотю Младенов. Пред Дарик радиоМладеновподчерта, чеправителството е подготвило пакет от мерки, част от които ще влязат в сила от 1 януари 2011 година, а новитеусловия за пенсиониране ще влязат в сила от1 юли догодина. Мерките включват разширяване обхвата на осигурените лица, засилване на контрола върху осигурителите и върху самоосигурените лица, ограничаване на случаите за ранно пенсиониране, строг контрол върху отпускането на инвалидните пенсии.

Младенов цитира изследване на НЦИОМ, според което40 на сто от хората твърдят, че имат желание да продължат да работят и извън нормите, които им се поставят за осигурителен стаж и възраст.Младенов коментира,хората трябва да се насърчат да работят и подчерта, чепенсионирането е право на човека, а не задължение.

Искаме чрез вдигането на осигурителни стаж хората да нямат възможност и желание да работят в сивия сектор. Затова предлагаме възрастта за пенсиониране да остане същата, но да се увеличи осигурителния стаж от 34 на 37 години за жените и от 37 на 40 години за мъжете, подчерта министърът.

Факторите, които влияят при пенсионната реформа санивото на доходите, нивото на заетостта, на здравеопазването и на безработицата, условията за труд. Предвид тези фактори вдигането на осигурителния стаж е по-приемливо за хората, подчерта Младенов.

Възрастта за пенсиониране трябва да се вдигне още тази година, за да получават българите наистина високи пенси,заяви от своя страна бившият социален министър от правителството на СДС Иван Нейков. Всяка година забавяне е фатална, системата може да изгърми, категоричен бе той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *