Нови цени на тока, природния газ и топлоенергията

От днес влизат в сила новите цени на тока, природния газ и топлоенергията. Поевтиняват синьото гориво, топлата вода и дневната електроенергия, а нощната тарифа на тока поскъпва.

Най-голяма промяна в цените на тока има при клиентите от Югоизточна България, снабдявана от компанията И Ви Ен. В региона дневната електроенергия поевтинявя с около 3 процента, а нощната тарифа скача с близо 10 на сто. В Североизточна България, обслужвана от Е Он, токът през деня вече струва с процент и половина по-малко, а през нощта – с половин процент повече. Абонатите на компанията ЧЕЗ, която снабдява Западната част от страната, ще плащат с 4 на сто по-малко за дневната електроенергия и с 2 и половина процента повече за нощната.
От днес би трябвало ЧЕЗ да отмени тремесечното отчитане на елетромерите и да премине изцяло към едномесечно изготвяне на сметките за ток, така както разпореди Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. От фирмата обаче заявиха, че това може да стане поетапно и ще отнеме около три месеца.
През следващото тримесечие природният газ ще се продава с 33 процента по-евтино и хиляда кубически метра ще струват 365 лева без ДДС. Това прави възможно поевтиняването на топлоенергията с между 11 и 23 процента за различните топлофикации в страната. В столицата реалното падане на цените е около 13 на сто. В Пловдив топлоенергията поевтинява също с 13 процента, в Бургас – с 12 на сто, във Варна – с 11 процента. Най-голямо намаление на цените има в Плевен – с 23 на сто. От Държавната комисия вече посочиха, че има възможност тези цени да не се променят не само през следващото тримесечие, а и през предстоящия отоплителен сезон.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *