Нови цени на цигарите от днес

От днес цигарите ще се продават с нов бандерол и ще бъдат с нови, по-високи цени. Увеличението на акциза, което повиши цената, влезе в сила от 1 януари, но с решение на Народното събрание цигари със стар бандерол можеха да се продават до вчера, съобщи Фокус.
Пури и пурети, и тютюн за пушене (за лула и цигари) могат да се реализират не по-късно от 30 юни 2009 г.
До 3 април всички търговци са длъжни да декларират пред митническите учреждения по местонахождение на обектите си всички налични кутии цигари, облепени с акцизни бандероли стар образец. Забранено е те да се продават.
В случай, че след тази дата при проверки на митническите органи се установи наличието на цигари, облепени със стар образец акцизен бандерол и номерата на последните по видове марки цигари не са посочени или за тях не са подадени описи, ще се налагат санкции по Закона за акцизите и данъчните складове с минимален размер 2000 лв. Те ще бъдат отнемани в полза на държавата.
Средното увеличение на цените е с около 27% при „Булгартабак” – дружеството, което държи около 60% от пазара на цигари у нас, допълва Дарик. Най-продаваната марка цигари „Виктори” вече ще се продава на цена от 3,40 лева. „Ева слимс”, „Фемина слимс” и „Средец” ще са с нова цена от 3 лева за кутия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *