Нови 150 хил. кв. м офиси излизат на пазара в София до края на годината

Нови 150 хил. кв. метра офис площи се очаква да излязат на пазара в София през втората половина на годината, а във Варна – почти 27 хил. кв. м, се прогнозира в доклади на консултантската компания Colliers International България, представени пред журналисти днес. Не се очаква започване на нови проекти, а такива, чиято първа копка е била планирана за втората половина на годината, е много вероятно да бъдат отложени, очакват още от компанията.
През първата половина на 2009 година пазарът на модерни офис площи в София се е увеличил с още 91 хил. кв. м и достига 965 хил. кв. м. От тях 16% са съсредоточени в центъра на града, 23% са в широкия център, а останалите 592 хил. се намират в периферните райони, сочат данните от доклада.
Делът на незаетите офис площи в столицата се е повишил до 13,4% в централните части на столицата и 20% в периферните райони на града.
Увеличението на дела на незаети площи доведе до спад в наемните нива, който се усети най-силно в периферията на столицата. Там средните офертни цени на наемите спаднаха до 12 евро/кв. м, почти достигайки нивото от втората половина на 2006 г. Офертните цени в широкия център паднаха приблизително с 0,5-1,5 евро/кв.м, докато в централните части на града те се задържаха на досегашните си равнища, но при много ниска активност.
Във Варна през първото полугодие на пазара излязоха нови 14 300 кв. м офиси и общата площ достигна 158 хил. кв.м.
Търговски площи
През първата половина на годината общата отдаваема площ в обекти тип „търговски центрове и молове” (като такива от компанията разглеждат обекти, чийто размер надвишава 10 хил. кв. м търговска площ, планиран, развит и управляван като един цял обект и със собствен паркинг) се увеличи с 50 хил. кв. м. (Бургас Плаза и Мол Пловдив) и достигна 220 хил. кв. м.
Бързата експанзия в сегмента на търговските площи през последните години забави своя ръст през първата половина на 2009 г. Световната финансова и икономическа криза и намалените доходи на потребителите доведоха до спад на оборотите, което създаде трудности пред търговците да изплащат наемите си и до искания за намаляването им.
Постигането на пълна заетост в търговските центрове става все по-трудна задача в сравнение с предишни периоди. Като цяло в София почти няма свободни площи в търговските центрове.
Ситуацията извън столицата е малко по-различна – добре планираните проекти с добър пропърти мениджмънт и подходящ микс от наематели отчитат нисък процент свободни площи – до 3%, но при останалите този процент е над 10%, пише в доклада за търговски площи.
Цените бяха подложени на натиск и отбелязаха спад. В София например цените достигнаха до 41 евро/кв. м за магазин в търговски център и 100 евро/кв. м за обект на централна търговска улица.
Същевременно в новата икономическа ситуация процъфтява бизнесът на дискаунт веригите. Някои от тях откриха редица обекти в цялата страна, като през втората половина на годината се очаква експанзията им да продължи с магазини в по-малки градове. През първата половина на годината нови обекти откриха Carrefour, Kaufland, Piccadilly, Billa.
Логистични и индустриални площи
Поради по-закъснялото си развитие и по-ограниченото предлагане сегментът на логистични и индустриални площи остава най-леко засегнат от кризата.
През първото шестмесечие на 2009 г. предлагането в София се увеличи с 58 хил. кв. м до общо 1,341 млн. кв. м. Проектите в строеж за този период достигнаха 99 хил. кв. м, като отбелязаха 4% ръст в сравнение с втората половина на 2008 г.
В Пловдив общият обем на логистични и индустриални площи достигна 852 хил. кв. м, като се увеличи с 8%. През първите шест месеца на годината не са започнати нови проекти, а част от тези в процес на изграждане са забавени или временно спрени.
Общият обем на индустриални площи във Варна достигна 376 хил. кв. м, нараствайки с 6%. През този период няма започнати нови проекти, а общата площ на тези в процес на изграждане възлиза на 16 200 кв. м, всички съсредоточени в Западна Индустриална Зона.
Към края на юни 2009 г. модерните индустриални площи в Бургас нарастват с 14% до общо 192 хил. кв.м. Новите проекти в строеж възлизат на едва 2 хил. кв. м към юни 2009 г.
Търсенето бе доста ниско в началото на годината, но постепенно се активизира през пролетта, породено предимно от търговците на бързооборотни стоки. Сравнително ниското ниво на ново предлагане и стабилното търсене не повлияха на наемните нива, които останаха в равнищата от края на миналата година. Поради малкото готови индустриални и логистични проекти заетостта запазва сравнително високи нива.

Повече яснота за това дали сме прескочили спада на пазара на имоти като обем сделки и движение на цените се очаква в края на годината, каза при представянето на докладитеднес изпълнителният директор на компанията Атанас Гаров.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *