Ново антирефлексно покритие на фотоволтаичните модули води до понижаване на необходимите инвестиции за изграждането на соларни системи

Големите инвестиции необходими за изграждането на една соларна система за производство на електроенергия се обуславят най-вече от високите цени на фотоволтаичните панели и тяхната все още недостатъчно голяма ефективност. Например произвежданите в момента силициеви фотоволтаични модули абсорбират около 2/3 от падащата върху тях слънчева светлина и отразяват останалата 1/3. Промяната на това съотношение в полза на абсорбираната светлина би повишило ефективността на фотоволтаичните модули, вследствие на което ще се понижат и инвестициите необходими за изграждането на една цялостна система.
Разработеното от екип от Rensselaer Polytechnic Institute ново антирефлексно покритие осигурява абсорбация на слънчевата светлина до около 96%. В такъв случай стационарно монтираните фотоволтаични панели ще абсорбират около 96% от слънчевите лъчи, независимо от позицията на слънцето спрямо тях, поради което до голяма степен отпада необходимостта от използването на насочващи системи спрямо слънчевата светлина. Това е още един фактор намаляващ разходите при използването на соларни модули произведени според новите технологии.
Наред с гореизброените предимства не може да бъде подминат и въпросът свързан с цената на бъдещото производство на фотоволтаични панели с антирефлексно покритие.

По материали от:http://greentech-bg.net/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *