Ново изследване поставя под съмнение смисъла от жилищното саниране

След 40 години, още през 2050 г., Германия трябва да се превърне в образцова екологична република, пише Spiegel. Старите сгради трябва да бъдат санирани така, че да не губят топлина. Новите сгради трябва да бъдат окичени със соларни панели. Или поне така се планираше доскоро от правителството.
Обаче лобистите от имотния сектор се противопоставиха на този амбициозен план. И вече в плановите документи като Националната енергийна стратегия дори не става и дума за нулеви емисии от жилищата. Ще се въведе задължителен стандарт за новите жилища, но от 2020 г. А за старите ще важи принципът на икономическата целесъобразност.
Ново изследване на икономиката на санирането, изготвено от Института за икономически изследвания в Хале, твърди, че въпросната целесъобразност не е толкова неоспорима, както се смяташе доскоро. 54% от жилищата в Германия са многофамилни, от тях ¾ се дават под наем. Кой всъщност ще заплати за скъпото саниране? В някои случаи ще е по-евтино да се построи нова сграда, отколкото да се санира старата – уточняват организациите на собствениците.
Също така, енергийната консумация в някои не-санирани сгради е значително по-ниска, отколкото се е смятало първоначално. Съответно и потенциалът за икономии е по-малък. Архитектурният стил на някои сгради представя много специфични изисквания за санирането и рязко го оскъпява. А в крайна сметка, за да се постигнат амбицизоните цели на правителството, ще трябва да се инвестира повече, отколкото анализът ползи – разходи показва.
Икономистите считат, че политиката на правителството по санирането на сградите може да има успех само в случай, че се предоставят щедри субсидии или данъчни стимули. Голяма част от собствениците на жилища в Германия са инвестирали в имот, който да отдават под наем. Инвеститорите няма да санират едно жилище от добра воля. А е спорно дали по-ниските рахзоди за отопление ще оправдаят по-високият наем, до който неминуемо ще доведат разходите за наемодателите.
Най-голям потенциал за икономии имат сградите, строени в периода 1958 – 1970 г., установили са икономистите от Хале. Те най-често са еднообразни, иамт тънки стени и гладки фасади. Санирането на такива сгради може да доведе до намаляване на консумацията на енергия с 20 до 40 процента. Но при сградите преди 1918 г., които се отличават с дебели стени и живописни покриви и фасади, санирането, освен че е по-скъпо, няма да доведе до икономии над 10 – 15%.
Но експертите са съгласни, че посоката, в която трябва да се върви, е именно тази: 40% от енергията в Германия се консумира в жилищата; тоест именно жилищата поглъщат най-много природни ресурси. Ако действително се цели намаляване на въздействието върху околната среда, къде ако не в жилищата да се борим за постигането на тази цел?

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *